3 zadanka, równania
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
3 zadanka, równania
Ad 2.
Chodzi o to, że dla n całkowitego dodatniego (n+9)/(n-5) musi być liczbą całkowitą.
Zauważ, że żeby tak było różnica pomiedzy n+9, a n-5 nie moze przekraczac 14.
Teraz tylko sprawdzić, dla liczb n od 1 do 14 i czy podana liczba bedzie całkowita.. potem je zliczyc ...
Ad 3.
Prawie. Będziemy mieli ze wzoru skróconego mnozenia:
(1/x+1/y)2=1+1/(xy)
((x+y)/(xy))2=(xy+1)/(xy)
(x+y)2=(xy)(xy+1)
zauważ, że prawa strona jest iloczynem dwóch kolejnych liczb całkowitych, a lewa jest kwadratem pewnej liczby całkowitej. Z tego wychodzi sprzeczność ponieważ, nigdy mnożąc dwie kolejne liczby nie otrzymamy kwadratu liczby całkowitej. Dlatego
a) nie ma rozwiazań.
Chodzi o to, że dla n całkowitego dodatniego (n+9)/(n-5) musi być liczbą całkowitą.
Zauważ, że żeby tak było różnica pomiedzy n+9, a n-5 nie moze przekraczac 14.
Teraz tylko sprawdzić, dla liczb n od 1 do 14 i czy podana liczba bedzie całkowita.. potem je zliczyc ...
Ad 3.
Prawie. Będziemy mieli ze wzoru skróconego mnozenia:
(1/x+1/y)2=1+1/(xy)
((x+y)/(xy))2=(xy+1)/(xy)
(x+y)2=(xy)(xy+1)
zauważ, że prawa strona jest iloczynem dwóch kolejnych liczb całkowitych, a lewa jest kwadratem pewnej liczby całkowitej. Z tego wychodzi sprzeczność ponieważ, nigdy mnożąc dwie kolejne liczby nie otrzymamy kwadratu liczby całkowitej. Dlatego
a) nie ma rozwiazań.
-
- Użytkownik
- Posty: 1146
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
3 zadanka, równania
zad 2
n-5 | 9
n-5=1 lub n-5=3 lub n-5=9 lub n-5=-1 lub n-5=-3 lub n-5=-9
n=6 lub n=8 lub n=14 lub n=4 lub n=2 lub n=-4
n e {-4,2,4,6,8,14}
n-5 | 9
n-5=1 lub n-5=3 lub n-5=9 lub n-5=-1 lub n-5=-3 lub n-5=-9
n=6 lub n=8 lub n=14 lub n=4 lub n=2 lub n=-4
n e {-4,2,4,6,8,14}