Określ liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru a.
a) \(\displaystyle{ x+a=2x-3a}\)
b) \(\displaystyle{ (3-a)x=4+x}\)
c) \(\displaystyle{ ax-1=a-x}\)
d) \(\displaystyle{ 4ax+a=2a-ax}\)
e) \(\displaystyle{ a^2x+1=a^2+ax}\)
f) \(\displaystyle{ a(ax-a-1)=x-2}\)
jak się to rozwiązuje ?
Parametr i zależność
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 2 paź 2006, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 11 razy
Parametr i zależność
Ostatnio zmieniony 9 lis 2017, o 11:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Parametr i zależność
W kazdym musisz wyznaczyc \(\displaystyle{ x}\) w zaleznosci od \(\displaystyle{ a}\) (jedna z metod):
\(\displaystyle{ a)x=4a}\)
czyli rownanie ma zawsze jedno rozwiazanie
\(\displaystyle{ b)x=\frac{4}{2-a}}\)
To rownanie ma jedno rozwiazanie dla \(\displaystyle{ a\in\RR\setminus\{2\}}\)
Dla \(\displaystyle{ a=2}\) rownanie nie ma rozwiazan
\(\displaystyle{ c)x=\frac{a+1}{a+1}=1}\)
rownanie ma nieskonczenie wiele rozwiazan dla \(\displaystyle{ a=-1}\)
dla ainRRsetminus{-1}\(\displaystyle{ ma jedno rozwiazanie
\(\displaystyle{ d)x=\frac{a}{5a}=\frac{1}{5}}\)
nieskonczenie wiele dla \(\displaystyle{ a=0}\)
jedno dla \(\displaystyle{ a\in\RR\setminus\{ 0\}}\)
\(\displaystyle{ e)x=\frac{(a-1)(a+1)}{(a-1)(a+1)}=1}\)
nieskonczenie wiele rozwiazan dla \(\displaystyle{ a=-1}\) lub \(\displaystyle{ a=1}\)
jedno dla reszty
\(\displaystyle{ f)x=\frac{a^{2}+a-2}{(a-1)(a+1)}=\frac{(a+2)(a-1)}{(a-1)(a+1)}=\frac{a+2}{a+1}}\)
nieskonczenie wiele rozwiazan dla \(\displaystyle{ a=1}\)
brak rozwiazan dla \(\displaystyle{ a=-1}\)
jedno rozwiazanie dla \(\displaystyle{ a\in \RR\setminus\{-1, 1\}}\)
Powinno byc dobrze POZDRO}\)
\(\displaystyle{ a)x=4a}\)
czyli rownanie ma zawsze jedno rozwiazanie
\(\displaystyle{ b)x=\frac{4}{2-a}}\)
To rownanie ma jedno rozwiazanie dla \(\displaystyle{ a\in\RR\setminus\{2\}}\)
Dla \(\displaystyle{ a=2}\) rownanie nie ma rozwiazan
\(\displaystyle{ c)x=\frac{a+1}{a+1}=1}\)
rownanie ma nieskonczenie wiele rozwiazan dla \(\displaystyle{ a=-1}\)
dla ainRRsetminus{-1}\(\displaystyle{ ma jedno rozwiazanie
\(\displaystyle{ d)x=\frac{a}{5a}=\frac{1}{5}}\)
nieskonczenie wiele dla \(\displaystyle{ a=0}\)
jedno dla \(\displaystyle{ a\in\RR\setminus\{ 0\}}\)
\(\displaystyle{ e)x=\frac{(a-1)(a+1)}{(a-1)(a+1)}=1}\)
nieskonczenie wiele rozwiazan dla \(\displaystyle{ a=-1}\) lub \(\displaystyle{ a=1}\)
jedno dla reszty
\(\displaystyle{ f)x=\frac{a^{2}+a-2}{(a-1)(a+1)}=\frac{(a+2)(a-1)}{(a-1)(a+1)}=\frac{a+2}{a+1}}\)
nieskonczenie wiele rozwiazan dla \(\displaystyle{ a=1}\)
brak rozwiazan dla \(\displaystyle{ a=-1}\)
jedno rozwiazanie dla \(\displaystyle{ a\in \RR\setminus\{-1, 1\}}\)
Powinno byc dobrze POZDRO}\)
Ostatnio zmieniony 9 lis 2017, o 11:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
Parametr i zależność
jesli \(\displaystyle{ a=0}\) to ma nieskonczenie wiele rozwiazansoku11 pisze:W kazdym musisz wyznaczyc x w zaleznosci od a (jedna z metod):
\(\displaystyle{ a)x=4a}\)
czyli rownanie ma zawsze jedno rozwiazanie
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Parametr i zależność
Jak to nieskonczenie wiele... Jak dla mnie ma jedno. Narysuj sobie wykres funkcji f(x)=x oraz np g(x)=0. wtedy maja jeden punkt wspolny - (0,0) wiec jest jedno rozwiazanie... POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 15 gru 2016, o 21:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
Parametr i zależność
soku11 pisze:W kazdym musisz wyznaczyc x w zaleznosci od a (jedna z metod):
\(\displaystyle{ c)x=\frac{a+1}{a+1}=1}\)
rownanie ma nieskonczenie wiele rozwiazan dla a=-1
dla R bez -1 ma jedno rozwiazanie
dlaczego dla \(\displaystyle{ a=-1}\) jest nieskończenie wiele rozwiązań ?