1. Krzyś rozbił skarbonkę i policzył, że było w niej 32 zł w monetach o niminałach 2 zł, 1 zł, 50 gr i 20 gr. Dwuzłotówek było 2 razy więcej niż złotówek. Dwudziestogroszówek było 10. Ile monet było w skarbonce?
2. Tomek ma 14 lat, a jego mama 38. Oblicz. kiedy mama była od Tomka pięć razy starsza. Za ile lat będzie od niego dwa razy starsza ?
Z góry dzięki za odpowiedzi
(2 zadania) Zadanie z monetami. Zadanie z wiekiem
(2 zadania) Zadanie z monetami. Zadanie z wiekiem
zad.2
a)5(14-x)=38-x
x=8
odp: osiem lat temu mama byla 5 razy starsza od syna
B) 2(14+x)=38+x
x=10
Odp: Za 10 lat będzie 2 razy starsza
a)5(14-x)=38-x
x=8
odp: osiem lat temu mama byla 5 razy starsza od syna
B) 2(14+x)=38+x
x=10
Odp: Za 10 lat będzie 2 razy starsza
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
(2 zadania) Zadanie z monetami. Zadanie z wiekiem
skoro muszą być 0,5 złotówki mamy kilka odpowiedzi.
liczba 2 złotówek = x
liczba 1 złotówek = y
liczba 0,5 złotówek = z
liczba 0,2 żłotówek = 10
2*x+y+0,5z+2=32 dlatego jest tak bo ja nie obliczam liczby monet w tym przypadku ale kwote.
wiemy ze x=2y
czyli po podstawieniu
5y+0,5z=30
jako x,y,z"e"N+ mamy kilka przeypadków.
y=5 wtedy z=10
y=4 wtedy z=20
y=3 wtedy z=30
y=2 wtedy z=40
y=1 wtedy z=50
czyli mamy odpowiedzi:
10+5+10+10=35
8+4+20+10=42
6+3+30+10=49
4+2+40+10=56
2+1+50+10=63
Mam nadizeje ze dobrze rozumuje
liczba 2 złotówek = x
liczba 1 złotówek = y
liczba 0,5 złotówek = z
liczba 0,2 żłotówek = 10
2*x+y+0,5z+2=32 dlatego jest tak bo ja nie obliczam liczby monet w tym przypadku ale kwote.
wiemy ze x=2y
czyli po podstawieniu
5y+0,5z=30
jako x,y,z"e"N+ mamy kilka przeypadków.
y=5 wtedy z=10
y=4 wtedy z=20
y=3 wtedy z=30
y=2 wtedy z=40
y=1 wtedy z=50
czyli mamy odpowiedzi:
10+5+10+10=35
8+4+20+10=42
6+3+30+10=49
4+2+40+10=56
2+1+50+10=63
Mam nadizeje ze dobrze rozumuje