Wyznacz wartość parametru

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
maciejmuko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 3 sie 2011, o 12:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płońsk

Wyznacz wartość parametru

Post autor: maciejmuko »

Wyznacz wartość parametru m dla którego miejsce zerowe funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\left| m+1\right|x-m+3m}\) jest liczbą większą od -3

nie mam pomysłu na ten przykład. Prosił bym o naprowadzenie mnie na właściwą drogę a nie o rozwiązanie;)
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2011, o 17:45 przez maciejmuko, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Mersenne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom/Katowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 303 razy

Wyznacz wartość parametru

Post autor: Mersenne »

Dla którego co miejsce zerowe?
maciejmuko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 3 sie 2011, o 12:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płońsk

Wyznacz wartość parametru

Post autor: maciejmuko »

już poprawiłem
Awatar użytkownika
Mersenne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom/Katowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 303 razy

Wyznacz wartość parametru

Post autor: Mersenne »

1. Co to jest miejsce zerowe? Argument, dla którego f-cja przyjmuje wartość równą zero.

2. Czym jest wartość bezwzględna?-- 5 września 2011, 17:47 --Wyjdzie:

\(\displaystyle{ m\in (-\infty;-1) \cup (-1;0)}\)
maciejmuko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 3 sie 2011, o 12:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płońsk

Wyznacz wartość parametru

Post autor: maciejmuko »

do tej pory korzystałem z tego ze miejsce zerowe to równa się \(\displaystyle{ \frac{-b}{a}}\) i porównywałem to do np. tak jak w tym przykładzie >-3 i tu jak tak robię to nie mogę równania... bo wychodzi mi \(\displaystyle{ -3|m+1|> m+2}\) i tego nie wiem jak rozwiązać. mam nadzieję że w miarę jasno napisałem. Chyba ze od samego początku źle zaczynam-- 5 wrz 2011, o 19:43 --mogę prosić jeszcze o pomoc...?
ODPOWIEDZ