Równania i nierówności liniowe z parametrem

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
Awatar użytkownika
Tomasz B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 312
Rejestracja: 1 lis 2004, o 21:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik

Równania i nierówności liniowe z parametrem

Post autor: Tomasz B »

Mam problem z 2 zadankami
Rozwiąż równanie z niewiadomą x oraz zbuduj dla jakich wartości parametrów a równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie, nie ma rozwiązań, jest tożsamościowe.

1.) x + x/a = b


2.) x - a = x/b
MatS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 5 cze 2004, o 16:55
Lokalizacja: Poznań

Równania i nierówności liniowe z parametrem

Post autor: MatS »

1.) x+x/a=b
a*x+x=a*b
x(a+1)=ab
x=ab/a+1
nie ma rozw. dla a=-1
ma dokl. jedno rozw.: Va "e" R{-1}

2.) x-a=x/b
b*x-ab=x
b*x-x=ab
x(b-1)=ab
x=ab/(b-1); b=/=1
ma dokl. jedno rozw.: Va "e" R
---
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ