\(\displaystyle{ \frac{x ^{2}+x+1 }{x ^{2}-4 }}\)<0 rozwiąż nierówność
\(\displaystyle{ x ^{2}-4 \neq 0}\)
\(\displaystyle{ x^{2} \neq 4}\)
\(\displaystyle{ x \neq 2}\)
D=R-{2}
\(\displaystyle{ \frac{x ^{2}+x+1 }{x ^{2}-4 }}\)<0 i utknełam ....:/ bardzo dawno nie robiłam tego typu zadań i nie wiem jak sie do tego zabrać.... proszę o pomoc:)
Równania i nierówności stopnia większego niż dwa
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
Równania i nierówności stopnia większego niż dwa
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}<0 \Leftrightarrow ab<0}\)
Równania i nierówności stopnia większego niż dwa
\(\displaystyle{ (x ^{2}+x+1) \cdot (x ^{2}-4)}\)<0
\(\displaystyle{ x^{4}+x ^{3}-3x ^{2} -4x-4}\)<0
????
\(\displaystyle{ x^{4}+x ^{3}-3x ^{2} -4x-4}\)<0
????
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
Równania i nierówności stopnia większego niż dwa
\(\displaystyle{ (x ^{2}+x+1) \cdot (x ^{2}-4)<0\\
(x^2-4)<0\\
(x-2)(x+2)<0\\
x \in [-2;2]}\)
(x^2-4)<0\\
(x-2)(x+2)<0\\
x \in [-2;2]}\)