miejsca zerowe
-
- Użytkownik
- Posty: 341
- Rejestracja: 3 lis 2008, o 19:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 1 raz
miejsca zerowe
jaki warunek spełniają liczby a i b m gdy funkcje y=3x+b i y= ax-2 mają to samo miejsce zerowe
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 24 lis 2008, o 17:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pomógł: 5 razy
miejsca zerowe
0=3x+b
3x=-b
\(\displaystyle{ x=- \frac{1}{b}}\)
0=ax-2
ax=2
\(\displaystyle{ x= \frac{2}{a}}\)
jak a=2 a b=-3 to miejsca zerowe funkcji są takie same.
wówczas y = 3x-3
i y=2x-2-- 7 grudnia 2009, 11:57 --innymi słowy funkcje muszą mieć takie same współczynniki a i b.
3x=-b
\(\displaystyle{ x=- \frac{1}{b}}\)
0=ax-2
ax=2
\(\displaystyle{ x= \frac{2}{a}}\)
jak a=2 a b=-3 to miejsca zerowe funkcji są takie same.
wówczas y = 3x-3
i y=2x-2-- 7 grudnia 2009, 11:57 --innymi słowy funkcje muszą mieć takie same współczynniki a i b.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
miejsca zerowe
Coś w tym jest, ale ...witn11 pisze:0=3x+b
3x=-b
\(\displaystyle{ x=- \frac{1}{b}}\)
0=ax-2
ax=2
\(\displaystyle{ x= \frac{2}{a}}\)
jak a=2 a b=-3 to miejsca zerowe funkcji są takie same.
wówczas y = 3x-3
i y=2x-2
...
innymi słowy funkcje muszą mieć takie same współczynniki a i b.
skoro
\(\displaystyle{ x_0=-\frac{b}{3}}\) oraz \(\displaystyle{ x_0=\frac{2}{a}}\) to \(\displaystyle{ a\cdot b=-6}\) (i dobrych możliwości jest od metra)