Witam
Mam problem z rozwiązaniem tego zadania.Czy mógłby mi ktoś to wytłumaczyć i rozwiązać.
bardzo proszę o odpowiedz.
1.Wyznacz zbiór argumentów,dla których funkcja przyjmuje wartości ujemne,wiedząc że jej wykresem jest prosta o równaniu: 6x + \(\displaystyle{ \sqrt{2y}}\) + 4=0.(wiem ze to jest postać ogólna)
Odp: x należy < - \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\);+nieskończoność)
wyznacz zbiór argumentów
wyznacz zbiór argumentów
sprowadzasz postac ogolna do postaci kierunkowej tj. przenoisz na druga stronę 6x, oraz 4
czyli
\(\displaystyle{ \sqrt{2} y=-6x-4}\)
dzielisz przez \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
i usuwasz niewymeirnosc
\(\displaystyle{ y= -3 \sqrt{2} x-2 \sqrt{2}}\)
ukladaamy nierownosc
\(\displaystyle{ -3 \sqrt{2} x-2 \sqrt{2} <0}\)
\(\displaystyle{ -3 \sqrt{2} x<2 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ x>-\frac{2}{3}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \sqrt{2} y=-6x-4}\)
dzielisz przez \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
i usuwasz niewymeirnosc
\(\displaystyle{ y= -3 \sqrt{2} x-2 \sqrt{2}}\)
ukladaamy nierownosc
\(\displaystyle{ -3 \sqrt{2} x-2 \sqrt{2} <0}\)
\(\displaystyle{ -3 \sqrt{2} x<2 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ x>-\frac{2}{3}}\)