pochodna z takiej funckcji
\(\displaystyle{ y=-2 ^{-2x}}\)
to
\(\displaystyle{ -2 ^{-2x} * ln(-2)*(-2)}\)
??
pytanie o pochodna
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 00:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wwa
- Pomógł: 16 razy
pytanie o pochodna
O ile w mianowniku jest tylko liczba 2, to pochodna wynosi:
\(\displaystyle{ 2*2 ^{-2x}ln2}\).
\(\displaystyle{ 2*2 ^{-2x}ln2}\).
Ostatnio zmieniony 6 sty 2009, o 15:04 przez robal1024, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
pytanie o pochodna
Ułatw sobie liczenie
\(\displaystyle{ f(x)=-2 ^{-2x}}\)
\(\displaystyle{ f(x)=- (\frac{1}{2}) ^{2x}}\)
\(\displaystyle{ f(x)= - (\frac{1}{4}) ^x}\)
\(\displaystyle{ f'(x)=-( \frac{1}{4}) ^x ln \frac{1}{4}=-2^{-2x} ln2^{-2}=2 2^{-2x} ln2}\)
\(\displaystyle{ f(x)=-2 ^{-2x}}\)
\(\displaystyle{ f(x)=- (\frac{1}{2}) ^{2x}}\)
\(\displaystyle{ f(x)= - (\frac{1}{4}) ^x}\)
\(\displaystyle{ f'(x)=-( \frac{1}{4}) ^x ln \frac{1}{4}=-2^{-2x} ln2^{-2}=2 2^{-2x} ln2}\)