Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
-
kris_IV
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 2 gru 2008, o 14:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 4 razy
Post
autor: kris_IV »
jak obliczyć:
\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{1+x ^{2} }}\)
To musi być pochodna zewnętrzna razy pochodna wewnętrzna tak?
Jeśli tak to proszę tylko o oblliczenie tej pochodnej zewnętrznej...
-
pepis
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 13 gru 2007, o 16:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 53 razy
Post
autor: pepis »
\(\displaystyle{ ...= \ 2x \frac{1}{2 \sqrt{1+x ^{2} } } \ = \ \frac{x}{\sqrt{1+x ^{2}}}}\)