Oblicz pochodną rzędu 4 funkcji:
\(\displaystyle{ y=sin^3x+x^3}\)
Pochodna 4 rzędu
- Yaco_89
- Użytkownik
- Posty: 992
- Rejestracja: 1 kwie 2008, o 00:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy/Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 204 razy
Pochodna 4 rzędu
\(\displaystyle{ f(x)=sin ^{3} x+x ^{3} \\
f'(x)=3sin ^{2}xcosx+3x ^{2} \\
f''(x)=3(2sinxcosx-sin ^{3}x)+6x=3sin2x-3sin ^{3}x+6x \\
f'''(x)=3(2cos2x)-3(3sin^{2}xcosx)+6=6cos2x-9sin^{2}xcosx+6\\
f ^{(4)}(x)=-12sin2x-9(2sinxcosx-sin ^{3}x)+0=-12sin2x-9sin2x+ 9sin^{3}x=-21sin2x+9sin^{3}x}\)
tak to mniej więcej wygląda
f'(x)=3sin ^{2}xcosx+3x ^{2} \\
f''(x)=3(2sinxcosx-sin ^{3}x)+6x=3sin2x-3sin ^{3}x+6x \\
f'''(x)=3(2cos2x)-3(3sin^{2}xcosx)+6=6cos2x-9sin^{2}xcosx+6\\
f ^{(4)}(x)=-12sin2x-9(2sinxcosx-sin ^{3}x)+0=-12sin2x-9sin2x+ 9sin^{3}x=-21sin2x+9sin^{3}x}\)
tak to mniej więcej wygląda
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Pochodna 4 rzędu
\(\displaystyle{ y'=3sin^2xcosx+3x^2}\)gosia19 pisze:Oblicz pochodną rzędu 4 funkcji:
\(\displaystyle{ y=sin^3x+x^3}\)
\(\displaystyle{ y''=6sinxcos^2x - 3sin^3x +6x}\)
\(\displaystyle{ y'''=6cos^3x - 21sin^2xcosx +6}\)
\(\displaystyle{ y''''= -60sinxcos^2x +21sin^3x}\)
chyba się nie pomyliłam w liczeniu
pozdrawiam