Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
-
dyzzio
- Użytkownik

- Posty: 248
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sląsk
- Podziękował: 177 razy
Post
autor: dyzzio » 15 gru 2008, o 19:55
polecenie tak jak w temacie:
\(\displaystyle{ y=x^{sinx}}\)
-
wb
- Użytkownik

- Posty: 3506
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1260 razy
Post
autor: wb » 15 gru 2008, o 20:03
\(\displaystyle{ y=x^{sinx}=e^{lnx^{sinx}}=e^{sinx lnx} \\ \\ y'=e^{sinx lnx} (cosx lnx+sinx \frac{1}{x})}\)