wyznacz dziedzinę oraz ekstema funkcji

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
Awatar użytkownika
dyzzio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 264
Rejestracja: 10 lut 2008, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sląsk
Podziękował: 185 razy

wyznacz dziedzinę oraz ekstema funkcji

Post autor: dyzzio »

tak jak w temacie:

a)\(\displaystyle{ y=arc sin e^2}\)

b)\(\displaystyle{ y=\frac{x^3}{x^2+1}}\)

c)\(\displaystyle{ y=\frac{ln^{2}x}{x}}\)
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

wyznacz dziedzinę oraz ekstema funkcji

Post autor: mat1989 »

b) D=R
\(\displaystyle{ f'(x)=\frac{3x^2\cdot(x^2+1)-2x\cdotx^3}{(x^2+1)^2}}\)
dalej spróbuj sam.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

wyznacz dziedzinę oraz ekstema funkcji

Post autor: Lorek »

a) \(\displaystyle{ D=\emptyset}\)
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

wyznacz dziedzinę oraz ekstema funkcji

Post autor: mat1989 »

no właśnie, albo x zamiast e
ODPOWIEDZ