Oblicz pochodne podanych funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 187 razy
- Pomógł: 1 raz
Oblicz pochodne podanych funkcji
a)\(\displaystyle{ y=x^{sinx}}\)
b)\(\displaystyle{ y=x^{x^{x}}}\)
c)\(\displaystyle{ y=sin^{2}(cos3x)}\)
Do ostatniego mam pytanie, bo rozwiązałem , czy \(\displaystyle{ 2sin(cos3x)}\) to to samo co \(\displaystyle{ sin(2cos3x)}\) ?
Jeśli nie to prosiłbym o rozwiązanie również przykładu c
Z góry dziękuję
b)\(\displaystyle{ y=x^{x^{x}}}\)
c)\(\displaystyle{ y=sin^{2}(cos3x)}\)
Do ostatniego mam pytanie, bo rozwiązałem , czy \(\displaystyle{ 2sin(cos3x)}\) to to samo co \(\displaystyle{ sin(2cos3x)}\) ?
Jeśli nie to prosiłbym o rozwiązanie również przykładu c
Z góry dziękuję
- Maniek
- Użytkownik
- Posty: 841
- Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Będzin | Gliwice
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 79 razy
Oblicz pochodne podanych funkcji
\(\displaystyle{ y=x^{{x}^x} \\ lny=lnx^{{x}^x} \\ \frac{1}{y} y'=(x^x)lnx+x^x \frac{1}{x} \\ \frac{1}{y} y'=x^x(1+lnx) lnx + x^x \frac{1}{x} \\ y'=y x^x(1/x +lnx + lnx^2)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 187 razy
- Pomógł: 1 raz
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Oblicz pochodne podanych funkcji
wojtek6214 pisze:o ostatniego mam pytanie, bo rozwiązałem , czy 2sin(cos3x) to to samo co sin(2cos3x) ?
A gdzie tu jest mnożenie?tak bo mnozenie jest przemienne
- Maniek
- Użytkownik
- Posty: 841
- Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Będzin | Gliwice
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 79 razy
Oblicz pochodne podanych funkcji
wojtek6214 pisze:THX
A potrafisz tamten pierwszy przykład?
Spróbuj tak: \(\displaystyle{ f(x)^{g(x)}=e^{g(x) lnf(x)}}\)
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Oblicz pochodne podanych funkcji
pochodna funkcji złożonej
\(\displaystyle{ ([\sin(\cos 3x)]^2)'=2\sin (\cos 3x)\cdot \cos (\cos 3x)\cdot (-\sin 3x)\cdot 3}\)
\(\displaystyle{ ([\sin(\cos 3x)]^2)'=2\sin (\cos 3x)\cdot \cos (\cos 3x)\cdot (-\sin 3x)\cdot 3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 27 lut 2010, o 03:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Oblicz pochodne podanych funkcji
mi się udało przykład b rozwiązać zapisując to tak:
\(\displaystyle{ e^{e^{x* \ln{x}}*\ln{x}}}\)
\(\displaystyle{ e^{e^{x* \ln{x}}*\ln{x}}}\)