\(\displaystyle{ f(x) = e^{x} * sinx}\) ;
\(\displaystyle{ f(x) = sinx + \sqrt{3}*cosx}\)
obliczam pochodna i przyrownuje ja do zera. ale mam problem z trygonometria.
czy ktos moze mi pomoc?
wyznaczyc ekstrema funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 2530
- Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 248 razy
wyznaczyc ekstrema funkcji
a.)
\(\displaystyle{ \sin x+\cos x=0}\)
I korzystasz ze wzoru na sumę sinusa i kosinusa kąta.
b.)
\(\displaystyle{ \cos x-\sqrt{3}\sin x=0}\)
\(\displaystyle{ \cos x-\tg\frac{\pi}{3}\sin x=0 \ \ ft/ \ \ \cos\frac{\pi}{3}}\)
\(\displaystyle{ \cos x\cos\frac{\pi}{3}-\sin x\sin\frac{\pi}{3}=0}\)
I tutaj spróbuj sama pokombinować już.
\(\displaystyle{ \sin x+\cos x=0}\)
I korzystasz ze wzoru na sumę sinusa i kosinusa kąta.
b.)
\(\displaystyle{ \cos x-\sqrt{3}\sin x=0}\)
\(\displaystyle{ \cos x-\tg\frac{\pi}{3}\sin x=0 \ \ ft/ \ \ \cos\frac{\pi}{3}}\)
\(\displaystyle{ \cos x\cos\frac{\pi}{3}-\sin x\sin\frac{\pi}{3}=0}\)
I tutaj spróbuj sama pokombinować już.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2008, o 19:05 przez bedbet, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 10 lis 2008, o 20:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bełchatów
- Pomógł: 3 razy
wyznaczyc ekstrema funkcji
jak w b) pomnożyłeś obie strony przez cosinus to powinno Ci zostać cosx*cosy-sinx*siny co daje po zwinięciu cosinus sumy kątów x i y (cos(x+y)), gdzie y=pi/3