Obliczenie pochodnej funkcji

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
mosquito_kn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 10 gru 2008, o 11:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KrK

Obliczenie pochodnej funkcji

Post autor: mosquito_kn »

Witajcie,

Potrzebuje rozwiązanie następującego zadania, na dzisiaj bo do wieczora muszę wyslac zadania rozwiązania, z góry dziękuje wszystkim!:)

Zadanie 4
a. Oblicz funkcję odwrotną do funkcji f(x) = 3x – 4.
b. Oblicz pochodną następujących 3 funkcji:
(A) tg(x2(tutaj jest do potęgi drugiej) +1);
(B) ln(sinx);
(C) sin(tg(x)).
spoxmati
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 6 gru 2008, o 10:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Obliczenie pochodnej funkcji

Post autor: spoxmati »

funkcja odwortna \(\displaystyle{ y= \frac{x+4}{3}}\)

a) \(\displaystyle{ y'= \frac{1}{cos^{2}x^{2}+1} 2x}\)

b) \(\displaystyle{ y'= \frac{cosx}{sinx}=ctgx}\)
Awatar użytkownika
zuababa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 24 mar 2008, o 13:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z nienacka
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 3 razy

Obliczenie pochodnej funkcji

Post autor: zuababa »

c) \(\displaystyle{ y' = \frac{cos(tgx) }{cos ^{2} x }}\)
ODPOWIEDZ