Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
-
gufox
- Użytkownik
- Posty: 978
- Rejestracja: 28 paź 2008, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 89 razy
Post
autor: gufox »
\(\displaystyle{ y=xe ^{ -\frac{1}{x} }}\)
\(\displaystyle{ a= \lim_{ x\to } \frac{xe ^{ -\frac{1}{x} } }{x}= \lim_{ x\to } e ^{ -\frac{1}{x} } =e ^{0}=1}\)
\(\displaystyle{ b= \lim_{ x\to } x e^{ -\frac{1}{x} }-x= \lim_{x \to } x(e ^{ -\frac{1}{x} } -1)= 0=0}\)
istnieje asymptota ukoszna y=x
niestety w ksiazce mam troszku inny wynik, prosze znalesc gdzie walnalem byka, dziekuje
-
spoxmati
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 6 gru 2008, o 10:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
Post
autor: spoxmati »
[ *0] zamien na [0*0]
b= -1
asymptota y=x-1