Wyznacz wkleslosci, wypuklosci i punkty przegięcia
\(\displaystyle{ f(x)=e^{-2x}}\)
Będę wdzięczna za pomoc :-*
Wklęsłości, wypukłości i punkty przegięcia
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 23 lis 2008, o 13:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
Wklęsłości, wypukłości i punkty przegięcia
Ostatnio zmieniony 25 lis 2008, o 14:44 przez 88Tatiana88, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Wklęsłości, wypukłości i punkty przegięcia
\(\displaystyle{ f(x) = e^{-2x}}\)
\(\displaystyle{ f'(x)=-2e^{-2x}}\)
\(\displaystyle{ f''(x) = 4e^{-2x}}\)
funkcja wypukła gdy f'(x)>0
\(\displaystyle{ 4e^{-2x} > 0}\)
\(\displaystyle{ x (- ; + )}\)
funkcja wklęsła f'(x) \o[/latex]
punkt przegiecia f'(x)=0
\(\displaystyle{ 4e^{-2x}=0}\)
\(\displaystyle{ x \o}\)
tak więc finkcja jest tylko wypukła, brak wklęsłości i punktów przegięcia
\(\displaystyle{ f'(x)=-2e^{-2x}}\)
\(\displaystyle{ f''(x) = 4e^{-2x}}\)
funkcja wypukła gdy f'(x)>0
\(\displaystyle{ 4e^{-2x} > 0}\)
\(\displaystyle{ x (- ; + )}\)
funkcja wklęsła f'(x) \o[/latex]
punkt przegiecia f'(x)=0
\(\displaystyle{ 4e^{-2x}=0}\)
\(\displaystyle{ x \o}\)
tak więc finkcja jest tylko wypukła, brak wklęsłości i punktów przegięcia