Pochodna funkcji jednostronnej
-
- Użytkownik
- Posty: 1023
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 72 razy
- Pomógł: 15 razy
Pochodna funkcji jednostronnej
Nie za bardzo rozumiem jak należy szukać jednostronnej funkcji pochodnej. Weźmy jakiś prosty przykład, powiedzmy, że chciałbym policzyć pochodną jednostronną funkcji \(\displaystyle{ f(x)=3-x^2}\) w punktach \(\displaystyle{ x=-2}\) i \(\displaystyle{ x=2}\). Mógłby ktoś wytłumaczyć mi jak rozwiązać taki przykład?
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Pochodna funkcji jednostronnej
hmm.... można to zrobić bezpośrednio z definicji, albo tak:
funkcja f jest różniczkowalna więc \(\displaystyle{ f'_+}\)(pochodna prawostronna)[/latex]=f'_-[/latex](pochodna lewostronna)
zatem \(\displaystyle{ f'(-2)=f'_+(-2)=f'_-(-2)=-2\cdot (-2)=4}\)
podobnie dla \(\displaystyle{ x=2}\)
zapamiętaj jeżeli funkcja jest różniczkowalna to policzenie pochodnych obustronnych jest równoznaczne z policzeniem pochodnej w zadanym punkcie, bo te pochodne są równe.
a z definiji pochodnj lewo- i prawostronnej liczysz poprostu:
\(\displaystyle{ \lim_{h\to -2^+} \frac{f(x+h)-f(x)}{h}=\lim_{h\to -2^+}\frac{3-(-2)^2+4h+h^2-3+(-2)^2}{h}=\lim_{h\to -2^+}\frac{4h+h^2}{h}=\lim_{h\to -2^+}\frac{h(4+h)}{h}= 4}\)
podobnie z pochodną lewostronną
funkcja f jest różniczkowalna więc \(\displaystyle{ f'_+}\)(pochodna prawostronna)[/latex]=f'_-[/latex](pochodna lewostronna)
zatem \(\displaystyle{ f'(-2)=f'_+(-2)=f'_-(-2)=-2\cdot (-2)=4}\)
podobnie dla \(\displaystyle{ x=2}\)
zapamiętaj jeżeli funkcja jest różniczkowalna to policzenie pochodnych obustronnych jest równoznaczne z policzeniem pochodnej w zadanym punkcie, bo te pochodne są równe.
a z definiji pochodnj lewo- i prawostronnej liczysz poprostu:
\(\displaystyle{ \lim_{h\to -2^+} \frac{f(x+h)-f(x)}{h}=\lim_{h\to -2^+}\frac{3-(-2)^2+4h+h^2-3+(-2)^2}{h}=\lim_{h\to -2^+}\frac{4h+h^2}{h}=\lim_{h\to -2^+}\frac{h(4+h)}{h}= 4}\)
podobnie z pochodną lewostronną
-
- Użytkownik
- Posty: 1023
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 72 razy
- Pomógł: 15 razy
Pochodna funkcji jednostronnej
Ok, już chyba rozumiem.
A funkcja jest różniczkowalna jeśli jest ciągła, tak? Dobrze zapamiętałem?zapamiętaj jeżeli funkcja jest różniczkowalna
Ostatnio zmieniony 30 lip 2008, o 20:38 przez MakCis, łącznie zmieniany 1 raz.
- meninio
- Użytkownik
- Posty: 1876
- Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 467 razy
Pochodna funkcji jednostronnej
No nie do końca....Jest szereg funkcji, które są ciągłe, ale nie różniczkowalne w sposób ciągły. Funkcja \(\displaystyle{ |x|}\) jest ciągła w swojej dziedzinie, ale w punkcie \(\displaystyle{ x=0}\) różniczkowalna nie jest.
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Pochodna funkcji jednostronnej
różniczkowalna \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) ciągła ale ciągła \(\displaystyle{ \not\Rightarrow}\) różniczkowalna o to mi chodziło
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 14 paź 2021, o 19:47
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 19 razy
Re: Pochodna funkcji jednostronnej
Dlaczego \(\displaystyle{ h}\) dąży do \(\displaystyle{ -2}\), a nie do zera? Przecież z definicji:
\(\displaystyle{ f'(x_{0})=\lim_{h\to 0} \frac{f(x_{0}+h)-f(x_{0})}{h}}\)
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy