Obliczyć przebieg zmienności funkcji a dokładnie:
1. Dziedzina funkcji
2. Ekstremum lokalne
3. Funkcja maleje czy funkcja rośnie?
4. Punkty przegięcia
5. Czy funkcja jest wypukła czy wklęsła
6. Asymptoty
\(\displaystyle{ \frac{2x^{2}-5x+2}{3x^{2}-10x+3}}\)
dziękuję bardzo
Funkcja jednej zmiennej- przykład
- bisz
- Użytkownik
- Posty: 572
- Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 27 razy
Funkcja jednej zmiennej- przykład
1
\(\displaystyle{ D \in R \backslash \left\{\frac{1}{2},2\right\}}\)
2
\(\displaystyle{ f'(x)=-5\frac{x^2-1}{(3x^2-10x+3)^2}=0}\)
\(\displaystyle{ x=1}\)
\(\displaystyle{ x=-1}\)
3
\(\displaystyle{ f\nearrow \iff f(x)>0}\)
\(\displaystyle{ f\searrow \iff f(x)}\)
\(\displaystyle{ D \in R \backslash \left\{\frac{1}{2},2\right\}}\)
2
\(\displaystyle{ f'(x)=-5\frac{x^2-1}{(3x^2-10x+3)^2}=0}\)
\(\displaystyle{ x=1}\)
\(\displaystyle{ x=-1}\)
3
\(\displaystyle{ f\nearrow \iff f(x)>0}\)
\(\displaystyle{ f\searrow \iff f(x)}\)