Stożek opisany na kuli-optymalizacja.
Stożek opisany na kuli-optymalizacja.
wyznaczyć wysokość i promień podstawy stożka o najmniejszej objętości, opisanego na kuli o promieniu R
- bisz
- Użytkownik
- Posty: 572
- Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 27 razy
Stożek opisany na kuli-optymalizacja.
\(\displaystyle{ V=\large\pi r^{2}(\frac{R}{cos(\pi-2arctan(\frac{r}{R})}+R)\frac{1}{3}}\)
z tego pochodna :
\(\displaystyle{ V'=\large\frac{2}{3}\pi r(-\frac{R}{cos(2arctan(\frac{r}{R}))+R})-\frac{2}{3}\frac{\pi r^{2}sin(2arctan(\frac{r}{R}))}{cos(2arctan(\frac{r}{R}))^{2}(1+\frac{r^{2}}{R^{2}})}}\)
a jej miejca zerowe to
\(\displaystyle{ r = 0}\)
\(\displaystyle{ r=-\sqrt{2}R}\)
\(\displaystyle{ r=\sqrt{2}R}\)
stawiam na 3 rozwiazanie
poniewaz zero nas nie zadowala podobnie jak ujemna wartossc , a w tym ukladzie na intuicje wydaje m isie ze ciezko o maximum zas o minimum nie
pozdrawiam i licze ze nie zrobilem nigdzie bledu
czyli postac przyjemniejsza niz p[ostac pochodnej nie sprawdzalem ktore to min a ktore max ale p
z tego pochodna :
\(\displaystyle{ V'=\large\frac{2}{3}\pi r(-\frac{R}{cos(2arctan(\frac{r}{R}))+R})-\frac{2}{3}\frac{\pi r^{2}sin(2arctan(\frac{r}{R}))}{cos(2arctan(\frac{r}{R}))^{2}(1+\frac{r^{2}}{R^{2}})}}\)
a jej miejca zerowe to
\(\displaystyle{ r = 0}\)
\(\displaystyle{ r=-\sqrt{2}R}\)
\(\displaystyle{ r=\sqrt{2}R}\)
stawiam na 3 rozwiazanie
poniewaz zero nas nie zadowala podobnie jak ujemna wartossc , a w tym ukladzie na intuicje wydaje m isie ze ciezko o maximum zas o minimum nie
pozdrawiam i licze ze nie zrobilem nigdzie bledu
czyli postac przyjemniejsza niz p[ostac pochodnej nie sprawdzalem ktore to min a ktore max ale p
Stożek opisany na kuli-optymalizacja.
dzieki za pomoc, wynik jest dobry
tak dla formalnosci to wysokosc wychodzi 4R, ale nie to bylo tu najwiekszym problemem
tak dla formalnosci to wysokosc wychodzi 4R, ale nie to bylo tu najwiekszym problemem
- olazola
- Użytkownik
- Posty: 811
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
Stożek opisany na kuli-optymalizacja.
Temat przenoszę, a tak przy okazji jest inny sposób rozwiązania tego zadania, nie stosując funkcji arc, wystarczy zwykłe tw. Pitagorasa
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Stożek opisany na kuli-optymalizacja.
Uroki stosowania MatLaba, prawda bisz?:)
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Stożek opisany na kuli-optymalizacja.
moze sie komus przyda ten drugi sposob(duzo czytelniejszy swoja droga) i mam nadzieje, ze nikt nie bedzie mial mi za zle wstawienia linka do innego forum matematycznego