Mam dwa pytanka teoretyczne bo moje książki jakoś mało o tym wspominają
1) Jakie f-cje uznajemy za złożone i jaki jest schemat wyznaczania pochodnych f-cji złożonych?
2) Jak obliczyć z definicji pochodną f-cji w przypadku kiedy mamy podaną jedynie f-cje?
Np.:
\(\displaystyle{ f(x)=x^3-x^2+1}\)
lub
\(\displaystyle{ g(x)=\frac{1}{\sqrt{x-1}}}\)
Pochodne f-cji złożonych i pochodne z definicji
- olazola
- Użytkownik
- Posty: 811
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
Pochodne f-cji złożonych i pochodne z definicji
1) Jeśli chodzi o funkcje złożone to są one postaci f(g(x)), mało ten zapis mówi, więc kilka przykładów funkcji złożonych: \(\displaystyle{ f(x)=\sqrt{x^2+1},\ g(x)=cos5x,\ h(x)=\(3x+5\)^6}\)
Pochodne tego rodzaju obliczamy ze wzoru:
\(\displaystyle{ \(f(g(x))\)^{\prime}=f^{\prime}(g(x))\cdot g^{\prime}(x)}\)
2) Z definicji liczymy pochodne funkcji w punkcie np. \(\displaystyle{ x_{0}}\), ze wzoru: \(\displaystyle{ f^{\prime}(x_{0})=\lim_{h\to 0}\frac{f(x_{0}+h)-f(x_{0})}{h}}\)
Weźmy funkcję g(x) i policzmy jej pochodną z def. w punkcie \(\displaystyle{ x_{0}}\)
\(\displaystyle{ g^{\prime}(x_{0})=\lim_{h\to 0}\(\frac{1}{\sqrt{x_{0}+h-1}}-\frac{1}{sqrt{x_{0}-1}}\)\cdot\frac{1}{h}=\lim_{h\to 0}\frac{\sqrt{x_{0}-1}-\sqrt{x_{0}+h-1}}{\sqrt{x_{0}+h-1}\cdot\sqrt{x_{0}-1}}\cdot\frac{1}{h}=\lim_{h\to 0}\frac{\(\sqrt{x_{0}-1}-\sqrt{x_{0}+h-1}\)\(\sqrt{x_{0}-1}+\sqrt{x_{0}+h-1}\)}{\sqrt{x_{0}+h-1}\cdot\sqrt{x_{0}-1}\(\sqrt{x_{0}-1}+\sqrt{x_{0}+h-1}\)}\cdot\frac{1}{h}=\\=\lim_{h\to 0}\frac{1}{h}\cdot\frac{x_{0}-1-(x_{0}+h-1)}{(x_{0}-1)\sqrt{x_{0}+h-1}+(x_{0}+h-1)\sqrt{x_{0}-1}}=\frac{-1}{2(x_{0}-1)\sqrt{x_{0}-1}}=\frac{-1}{2\sqrt{(x_{0}-1)^3}}}\)
Pochodne tego rodzaju obliczamy ze wzoru:
\(\displaystyle{ \(f(g(x))\)^{\prime}=f^{\prime}(g(x))\cdot g^{\prime}(x)}\)
2) Z definicji liczymy pochodne funkcji w punkcie np. \(\displaystyle{ x_{0}}\), ze wzoru: \(\displaystyle{ f^{\prime}(x_{0})=\lim_{h\to 0}\frac{f(x_{0}+h)-f(x_{0})}{h}}\)
Weźmy funkcję g(x) i policzmy jej pochodną z def. w punkcie \(\displaystyle{ x_{0}}\)
\(\displaystyle{ g^{\prime}(x_{0})=\lim_{h\to 0}\(\frac{1}{\sqrt{x_{0}+h-1}}-\frac{1}{sqrt{x_{0}-1}}\)\cdot\frac{1}{h}=\lim_{h\to 0}\frac{\sqrt{x_{0}-1}-\sqrt{x_{0}+h-1}}{\sqrt{x_{0}+h-1}\cdot\sqrt{x_{0}-1}}\cdot\frac{1}{h}=\lim_{h\to 0}\frac{\(\sqrt{x_{0}-1}-\sqrt{x_{0}+h-1}\)\(\sqrt{x_{0}-1}+\sqrt{x_{0}+h-1}\)}{\sqrt{x_{0}+h-1}\cdot\sqrt{x_{0}-1}\(\sqrt{x_{0}-1}+\sqrt{x_{0}+h-1}\)}\cdot\frac{1}{h}=\\=\lim_{h\to 0}\frac{1}{h}\cdot\frac{x_{0}-1-(x_{0}+h-1)}{(x_{0}-1)\sqrt{x_{0}+h-1}+(x_{0}+h-1)\sqrt{x_{0}-1}}=\frac{-1}{2(x_{0}-1)\sqrt{x_{0}-1}}=\frac{-1}{2\sqrt{(x_{0}-1)^3}}}\)
Ostatnio zmieniony 21 mar 2005, o 20:11 przez olazola, łącznie zmieniany 1 raz.
- olazola
- Użytkownik
- Posty: 811
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
Pochodne f-cji złożonych i pochodne z definicji
Jak chcesz zobaczyć jak bardzo, to zastosuj opcje odpowiedz cytatem . A ostatnia poprawka to tylko kwestia estetyki