Czy istnieje styczna do wykresu funkcji
\(\displaystyle{ { f{(x)} = {cos3x} + 2 }}\)
która jest prostopadła do prostej o równaniu:
\(\displaystyle{ { y = {-1/6}x + 5 }}\)
Uzasadnij odpowiedz.
Czy istnieje styczna do wykresu...
- olazola
- Użytkownik
- Posty: 811
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
Czy istnieje styczna do wykresu...
Może na początek podpowiedź: nie jest tajemnicą, że szukamy funkcji postaci y=6x+b.
Teraz wystarczy policzyć pochodną funkcji f(x) i sprawdzić, czy istnieje takie x dla ktrórego pochodna jest równa 6, sprowadza się to do policzenia prostego równania trygonometrycznego.
Przeniosłam ten temat, tutaj lepiej pasuje.
Teraz wystarczy policzyć pochodną funkcji f(x) i sprawdzić, czy istnieje takie x dla ktrórego pochodna jest równa 6, sprowadza się to do policzenia prostego równania trygonometrycznego.
Przeniosłam ten temat, tutaj lepiej pasuje.
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 27 lut 2005, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Las
- Podziękował: 2 razy
Czy istnieje styczna do wykresu...
hmm
no to mamy taką pochodną \(\displaystyle{ f'{(x)} = - {sin3x}}\)
czyli rozumiem, że równanie f'(x)=6 nie posiada rozwiązania?
no to mamy taką pochodną \(\displaystyle{ f'{(x)} = - {sin3x}}\)
czyli rozumiem, że równanie f'(x)=6 nie posiada rozwiązania?
- olazola
- Użytkownik
- Posty: 811
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
Czy istnieje styczna do wykresu...
Funkcja f(x) to funkcja złożona, trochę inaczej liczy się takie pochodne!
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 27 lut 2005, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Las
- Podziękował: 2 razy
Czy istnieje styczna do wykresu...
aha, no tych pochodnych złożonych to ja nigdy nie rozumiałem...
byłbym szczęśliwy gdybyś zdecydowała się pomóc mi w tym zadaniu
byłbym szczęśliwy gdybyś zdecydowała się pomóc mi w tym zadaniu
- olazola
- Użytkownik
- Posty: 811
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
Czy istnieje styczna do wykresu...
\(\displaystyle{ f^{\prime}(x)=-3\sin 3x}\)
Brakowalo pochodnej wnętrza czyli \(\displaystyle{ (3x)^{\prime}=3}\)
Dalej tak jak wyżej pisałam.
Brakowalo pochodnej wnętrza czyli \(\displaystyle{ (3x)^{\prime}=3}\)
Dalej tak jak wyżej pisałam.
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 27 lut 2005, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Las
- Podziękował: 2 razy
Czy istnieje styczna do wykresu...
Czyli mamy:
\(\displaystyle{ {{sin 3 x} = -2 }}\) i \(\displaystyle{ {sin 3 x} {nalezy} {}}\)
A więc takiej stycznej nie ma. (?)
\(\displaystyle{ {{sin 3 x} = -2 }}\) i \(\displaystyle{ {sin 3 x} {nalezy} {}}\)
A więc takiej stycznej nie ma. (?)
- bisz
- Użytkownik
- Posty: 572
- Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 27 razy
Czy istnieje styczna do wykresu...
na to wychodzi chyba ze rozpatrujesz w zadanie w zbiorze liczb zespolonych
to masz miejsce potencjalnej stycznosci:
x= -0.5236 + 0.4390i
to masz miejsce potencjalnej stycznosci:
x= -0.5236 + 0.4390i