Dana jest funkcja
y = 1/2 sin 2x - cos x gdzie x e (0; 2pi)
Jej pochodna wynosi :
y'= cos 2x + sin x
Po przyrównaniu pochodnej do 0 otrzymałem :
x = pi/2 ; 7/6pi ; 11/6pi
Pytanie : w jaki sposób określić monotoniczność danej funkcji, jej ekstrema (max i min)?
Ekstrema i monotoniczność f(x)
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Ekstrema i monotoniczność f(x)
funkcja jest rosnaca gdy pochodna funkcji jest wieksza od zera i na odwrot.
\(\displaystyle{ f'(x)>0}\) => funkcja rosnaca
\(\displaystyle{ f'(x) funkcja malejaca}\)
\(\displaystyle{ f'(x)=^{+}0^{-}}\) => funkcja posiada maximum
\(\displaystyle{ f'(x)=^{-}0^{+}}\) => funkcja posiada minimum
\(\displaystyle{ f'(x)>0}\) => funkcja rosnaca
\(\displaystyle{ f'(x) funkcja malejaca}\)
\(\displaystyle{ f'(x)=^{+}0^{-}}\) => funkcja posiada maximum
\(\displaystyle{ f'(x)=^{-}0^{+}}\) => funkcja posiada minimum