tak jak w temacie
Sprowadzić do postacji kanonicznej i znaleźć całke ogolną równania:
\(\displaystyle{ x^{2}u_{xx}+y^{2}u_{yy}22xyu_{xy}+xu_{x}+yu_{y}}\)=0
Sprowadzić do postaci kanonicznej i znaleźć całke ogolna
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Sprowadzić do postaci kanonicznej i znaleźć całke ogolna
a czy to jest dobrze zapisane:
po
\(\displaystyle{ u_{yy}}\)
nie powinno być + zamiast *???
[ Dodano: 25 Października 2007, 18:08 ]
Bo wtedy możesz sprowadzić do postaci kanonicznejbadając znak:
AC-B*B
gdzie A, b ,C to funkcje stojące odpowiednio przy różniczkach drugiego stopnia...
po
\(\displaystyle{ u_{yy}}\)
nie powinno być + zamiast *???
[ Dodano: 25 Października 2007, 18:08 ]
Bo wtedy możesz sprowadzić do postaci kanonicznejbadając znak:
AC-B*B
gdzie A, b ,C to funkcje stojące odpowiednio przy różniczkach drugiego stopnia...
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 17 mar 2006, o 05:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
Sprowadzić do postaci kanonicznej i znaleźć całke ogolna
szczerze to ja wlasnie tez sie tak zastanawialem czy tam nie powinno byc jakiegos znaku (+) no a gdy by było dodawanie to jak wtedy to rozwiazac?
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Sprowadzić do postaci kanonicznej i znaleźć całke ogolna
chyba powinno być tak:
\(\displaystyle{ x^{2}u_{xx}+22xyu_{xy}+y^{2}u_{yy}+xu_{x}+yu_{y}=0}\)
\(\displaystyle{ A=x^{2}}\)
\(\displaystyle{ B=11xy}\)
\(\displaystyle{ C=y^{2}}\)
Delta=AC-BB=-120xxyy
\(\displaystyle{ x^{2}u_{xx}+22xyu_{xy}+y^{2}u_{yy}+xu_{x}+yu_{y}=0}\)
\(\displaystyle{ A=x^{2}}\)
\(\displaystyle{ B=11xy}\)
\(\displaystyle{ C=y^{2}}\)
Delta=AC-BB=-120xxyy