Wypukłość funkcji

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
malwinka1058
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 1 paź 2014, o 16:45
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Wypukłość funkcji

Post autor: malwinka1058 »

Pokazać, że jeśli \(\displaystyle{ f}\) jest funkcją wypukłą na \(\displaystyle{ (0,+\infty)}\) oraz \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0^+} f(x)=0}\), to funkcja \(\displaystyle{ \frac{f(x)}{x} }\) jest niemalejąca na \(\displaystyle{ (0,+\infty).}\)
Ostatnio zmieniony 8 cze 2022, o 01:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Wypukłość funkcji

Post autor: Premislav »

Rozpatrzmy funkcję
\(\displaystyle{ g(t)=\begin{cases}0 \text{ dla }t=0\\f(t) \text{ dla }t>0\end{cases}}\). Funkcja \(\displaystyle{ g}\) jest wypukła w \(\displaystyle{ [0,+\infty)}\) (dlaczego?). Ustalmy dowolne \(\displaystyle{ x>y>0}\). Z wypukłości \(\displaystyle{ g}\) w \(\displaystyle{ [0,+\infty)}\) mamy w szczególności
\(\displaystyle{ \frac{y}{x}g(x)+\frac{x-y}{x}g(0)\ge g\left(\frac{y}{x}\cdot x+\frac{x-y}{x}\cdot 0\right)}\), tj.
\(\displaystyle{ \frac y x g(x)\ge g(y)\\\frac{g(x)}{x}\ge \frac{g(y)}{y}\\\frac{f(x)}{x}\ge \frac{f(y)}{y}}\),
c.n.d.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Wypukłość funkcji

Post autor: a4karo »

A jeżeli granica funkcji w zerze jest ujemna, to ten iloraz jest ściśle rosnący
ODPOWIEDZ