Pochodna jednostronna

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
PR713
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 22 sty 2021, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
wiek: 0
Podziękował: 7 razy

Pochodna jednostronna

Post autor: PR713 »

Mam problem z policzeniem pochodnej prawostronnej funkcji \(\displaystyle{ f(x)}\). Ciągła wychodzi dla \(\displaystyle{ k = -1}\) lub \(\displaystyle{ k = -\frac{1}{2}}\) natomiast różniczkowalna powinna wyjść tylko dla \(\displaystyle{ k = -\frac{1}{2}}\) tak więc z definicji już ma być ciągła, więc musi wyjść tylko taka jedna wartość parametru \(\displaystyle{ k}\).

\(\displaystyle{ \begin{cases} 2kx^2+3 &\text{dla } x \le 1 \\ -\frac{1}{kx} & \text{dla } x>1 \end{cases}}\)

Lewostronna granica wychodzi z definicji \(\displaystyle{ \lim_{h \to 0^+} f(x) = \ldots 4k}\)

Natomiast prawostronną wkleję z innego forum bo tutaj z tym Latexem jest to bardzo problematyczne.
Jak to obliczyć do końca?

Dodano po 40 minutach 21 sekundach:
Wiem że można to zrobić w inny sposób. Skoro już wyznaczyliśmy kiedy funkcja f jest ciągła to można dodatkowo policzyć granicę jednostronne pochodnej i to zastąpi liczenie z definicji i wszystko wychodzi cacy, ale co z tym sposobem?
Załączniki
IMG_20220423_191146.jpg
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2022, o 20:31 przez Dasio11, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Pochodna jednostronna

Post autor: kerajs »

Wstaw \(\displaystyle{ k=-1}\) , zredukuj wyrazy podobne i skróć ułamek przez \(\displaystyle{ h}\). Co wychodzi?

Potem powalcz z drugą wartością parametru k.
PR713
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 22 sty 2021, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
wiek: 0
Podziękował: 7 razy

Re: Pochodna jednostronna

Post autor: PR713 »

W sumie można było podstawić, bo jeśli miałaby istnieć pochodna to właśnie dla wartości parametru k, kiedy jest ciągła, ale już też tak do końca rozwiązałem :)
Załączniki
1.PNG
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Pochodna jednostronna

Post autor: kerajs »

Jak ktoś lubi sobie utrudniać to może robić i tak.
Ważne aby dla uzyskanej wartości k funkcja była ciągła. A taka jest.
PR713
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 22 sty 2021, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
wiek: 0
Podziękował: 7 razy

Re: Pochodna jednostronna

Post autor: PR713 »

kerajs pisze: 24 kwie 2022, o 21:45 Jak ktoś lubi sobie utrudniać to może robić i tak.
Ważne aby dla uzyskanej wartości k funkcja była ciągła. A taka jest.
Utrudniać? A gdybyś miał 5 parametrów, byś podstawiał i się bawił godzinę?
ODPOWIEDZ