https://obliczone.pl/kalkulatory/pochodne-funkcji
. Mi wychodzi \(\displaystyle{ \frac{1}{ x^{2} } }\), a tam \(\displaystyle{ \frac{-1}{ x^{2} }}\). Który wynik jest poprawny?Pierwsza pochodna z 1/x
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 14 sty 2022, o 19:44
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 59 razy
Pierwsza pochodna z 1/x
Mam problem z wynikiem pochodnej \(\displaystyle{ \frac{1}{x}}\). Mianowicie korzystam ze wzoru \(\displaystyle{ \left( \frac{f(x)}{g(x)} \right)' = \frac{f(x)' \cdot g(x) - f(x)\cdot g'(x)}{g(x)^{2} } }\) i licze też tą pochodną na tej stronie
Ostatnio zmieniony 6 mar 2022, o 15:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Pierwsza pochodna z 1/x
Kalkulatora oczywiście.
Pokaż, jak liczysz, to powiemy, gdzie się mylisz.
JK
Pokaż, jak liczysz, to powiemy, gdzie się mylisz.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 14 sty 2022, o 19:44
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 59 razy
Re: Pierwsza pochodna z 1/x
\(\displaystyle{
\left( \frac{1}{x} \right)' = \frac{0 \cdot x - 1 \cdot 1}{\left( x\right) ^{2} } = \frac{0-1}{\left( x\right) ^{2} } = \frac{-1}{x ^{2} }
}\)
Dobra ok. Jeśli się nie pomyliłem to wszystko powinno być ok
\left( \frac{1}{x} \right)' = \frac{0 \cdot x - 1 \cdot 1}{\left( x\right) ^{2} } = \frac{0-1}{\left( x\right) ^{2} } = \frac{-1}{x ^{2} }
}\)
Dobra ok. Jeśli się nie pomyliłem to wszystko powinno być ok