pochodna funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 13 paź 2017, o 08:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tu
- Podziękował: 42 razy
pochodna funkcji
Niech \(\displaystyle{ f(x) \in C^2([0,1]), f(0)=f(1)}\). Pokaż ze istnieje \(\displaystyle{ c \in (0,1)}\), takie że \(\displaystyle{ (c−1)^2f''(c)−f'(c)=0.}\)
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: pochodna funkcji
Z twierdzenia Rolle'a istnieje \(\displaystyle{ a \in (0, 1)}\), takie że \(\displaystyle{ f'(a) = 0}\). Wynika stąd, że funkcja
\(\displaystyle{ g(x) = \begin{cases} f'(x) \cdot \exp \frac{1}{x-1} & \text{dla } x \in [a, 1) \\ 0 & \text{dla } x = 1 \end{cases}}\)
również spełnia założenia twierdzenia Rolle'a. Można zatem znaleźć \(\displaystyle{ c \in (a, 1)}\) spełniające \(\displaystyle{ g'(c) = 0}\), czyli
\(\displaystyle{ 0 = g'(c) = f''(c) \cdot \exp \frac{1}{c-1} - f'(c) \cdot \frac{1}{(c-1)^2} \exp \frac{1}{c-1} = \frac{\exp \frac{1}{c-1}}{(c-1)^2} \cdot \big( (c-1)^2 f''(c) - f'(c) \big)}\)
co oczywiście oznacza, że \(\displaystyle{ (c-1)^2 f''(c) - f'(c) = 0}\).
\(\displaystyle{ g(x) = \begin{cases} f'(x) \cdot \exp \frac{1}{x-1} & \text{dla } x \in [a, 1) \\ 0 & \text{dla } x = 1 \end{cases}}\)
również spełnia założenia twierdzenia Rolle'a. Można zatem znaleźć \(\displaystyle{ c \in (a, 1)}\) spełniające \(\displaystyle{ g'(c) = 0}\), czyli
\(\displaystyle{ 0 = g'(c) = f''(c) \cdot \exp \frac{1}{c-1} - f'(c) \cdot \frac{1}{(c-1)^2} \exp \frac{1}{c-1} = \frac{\exp \frac{1}{c-1}}{(c-1)^2} \cdot \big( (c-1)^2 f''(c) - f'(c) \big)}\)
co oczywiście oznacza, że \(\displaystyle{ (c-1)^2 f''(c) - f'(c) = 0}\).
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: pochodna funkcji
Miałem wątpliwości, ale zauważyłem , że wykładnik będzie ujemny a więc exp będzie mocno szybował do zera... bo z lewej strony...
Nawet warto o tym wspomnieć bo łatwo przeoczyć...
Nawet warto o tym wspomnieć bo łatwo przeoczyć...