Zadanie na ekstrema z funkcją Oxy

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
Kondzio333
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 lis 2021, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Zadanie na ekstrema z funkcją Oxy

Post autor: Kondzio333 »

Na płaszczyźnie \(\displaystyle{ Oxy}\) znaleźć punkt, dla którego suma kwadratów odległości od prostych \(\displaystyle{ x = 0, y = 0}\) i \(\displaystyle{ x - y = 1}\) jest ekstremalna.
Ostatnio zmieniony 16 lis 2021, o 20:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Zadanie na ekstrema z funkcją Oxy

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ D(X,Y) = d^2_{x} + d^2_{y} + d^2_{y = x-1} = \ \ ... }\) (rysunek).
ODPOWIEDZ