Ekstrema funkcji

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
Iza8723
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
Płeć: Kobieta
wiek: 18
Podziękował: 9 razy

Ekstrema funkcji

Post autor: Iza8723 »

Ekstremum funkcji \(\displaystyle{ \frac{2 \sqrt[3]{x^{2}} }{x+1} }\) znajduję się w punktach:
a) \(\displaystyle{ x=0}\)
b) \(\displaystyle{ x=0 }\) i \(\displaystyle{ x=2}\)
c) \(\displaystyle{ x=2}\)
d) funkcja nie posiada ekstremum

Obliczyłam pochodną i przyrównałam ją do zera, wyszedł mi pierwiastek \(\displaystyle{ x=2}\). Problem w tym, że mam zaznaczoną odpowiedź b) jako prawidłową i nie wiem skąd się ten drugi pierwiastek \(\displaystyle{ x=0}\) wziął :?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22228
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: Ekstrema funkcji

Post autor: a4karo »

W tym punkcie nie ma pochodnej, więc trzeba badać inaczej. Popatrz na znak funkcji w pobliżu tego punktu i na wartośc w tym punkcie.
Iza8723
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
Płeć: Kobieta
wiek: 18
Podziękował: 9 razy

Re: Ekstrema funkcji

Post autor: Iza8723 »

Wartość w pobliżu punktu \(\displaystyle{ x=0}\) będzie zbiegała do 0, natomiast na lewo i prawo od tego punktu wartość będzie większa od 0, więc w punkcie \(\displaystyle{ x=0}\) też będzie ekstremum lokalne tak ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22228
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: Ekstrema funkcji

Post autor: a4karo »

Tak, tylko czemu nie chcesz wprost podać wartości funkcji w zerze?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34329
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Ekstrema funkcji

Post autor: Jan Kraszewski »

Iza8723 pisze: 7 cze 2021, o 10:43Obliczyłam pochodną i przyrównałam ją do zera,
Pamiętaj, że punkty podejrzane o to, że jest w nich ekstremum to nie tylko miejsca zerowe pochodnej, ale także punkty, w których pochodna jest nieokreślona.

JK
Iza8723
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
Płeć: Kobieta
wiek: 18
Podziękował: 9 razy

Re: Ekstrema funkcji

Post autor: Iza8723 »

Wartość funkcji w zerze będzie równa 0.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4082
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1397 razy

Re: Ekstrema funkcji

Post autor: Janusz Tracz »

Iza8723 pisze: 7 cze 2021, o 12:57 Wartość funkcji w zerze będzie równa 0.
Dobrze. A jak będzie na lewo i na prawo od zera? Innymi słowy w okolicy zera (nie, gdy \(\displaystyle{ x \rightarrow 0}\) tylko powiedzmy, gdy \(\displaystyle{ x \approx \pm 0.1}\)). Wartości będą dodatnie\ ujemne znak się będzie zmieniać czy nie będzie się zmieniać?
Iza8723
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
Płeć: Kobieta
wiek: 18
Podziękował: 9 razy

Re: Ekstrema funkcji

Post autor: Iza8723 »

Zarówno na lewo (do x=-1) jak i na prawo od zera, wartości funkcji będą powyżej zera, nie będzie zmiany znaku.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34329
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Ekstrema funkcji

Post autor: Jan Kraszewski »

Iza8723 pisze: 7 cze 2021, o 17:47 Zarówno na lewo (do x=-1) jak i na prawo od zera, wartości funkcji będą powyżej zera, nie będzie zmiany znaku.
No i co z tego wynika, że nie będzie zmiany znaku?

JK
Iza8723
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
Płeć: Kobieta
wiek: 18
Podziękował: 9 razy

Re: Ekstrema funkcji

Post autor: Iza8723 »

Czyli będzie w \(\displaystyle{ x=0}\) ekstremum ( minimum lokalne).
Ostatnio zmieniony 7 cze 2021, o 18:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34329
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Ekstrema funkcji

Post autor: Jan Kraszewski »

No więc wiesz już, czemu odpowiedź to b).

JK
ODPOWIEDZ