Funkcja dwukrotnie różniczkowalna

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
Iza8723
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
Płeć: Kobieta
wiek: 18
Podziękował: 9 razy

Funkcja dwukrotnie różniczkowalna

Post autor: Iza8723 »

O pewnej funkcji \(\displaystyle{ f: \mathbb{R} \rightarrow \mathbb{R}}\) wiemy, że jest dwukrotnie różniczkowalna. Ponadto wiemy, że \(\displaystyle{ f(0)=0, f'(0)=0,f(1)=2,f'(1)=0, f}\) ma w punkcie \(\displaystyle{ x=1}\) ekstremum lokalne oraz \(\displaystyle{ f'(x) \neq 0}\) dla każdego \(\displaystyle{ x \in (0,1)}\).Wówczas:
a) może istnieć \(\displaystyle{ x_{0} \in (0,1) }\) takie, że \(\displaystyle{ f(x_{0})=0}\)
b) \(\displaystyle{ f'(x)}\) nie ma ekstremum lokalnego w przedziale \(\displaystyle{ (0,1)}\)
c) nie jest możliwe, aby \(\displaystyle{ f''(1)>0}\)
d) żadne z powyższych
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34239
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Funkcja dwukrotnie różniczkowalna

Post autor: Jan Kraszewski »

No i jakie wnioski udało Ci się wyciągnąć z założeń?

JK
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: Funkcja dwukrotnie różniczkowalna

Post autor: Premislav »

a) Patrz twierdzenie Rolle'a.

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Rolle%E2%80%99a
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22206
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Re: Funkcja dwukrotnie różniczkowalna

Post autor: a4karo »

Odpowiedź na b zależy od definicji ekstremum lokalnego. Jeżeli chodzi o ścisłe ekstremum, to może ono nie istnieć

Dodano po 11 minutach 59 sekundach:
a) ścisłą monotoniczność funkcji tez wystarczy
Iza8723
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
Płeć: Kobieta
wiek: 18
Podziękował: 9 razy

Re: Funkcja dwukrotnie różniczkowalna

Post autor: Iza8723 »

Według mnie poprawną odpowiedzią jest c), ale nie jestem pewna, więc wolę się upewnić
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22206
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Re: Funkcja dwukrotnie różniczkowalna

Post autor: a4karo »

Tak. Spróbuj to uzasadnić
ODPOWIEDZ