bład metodą różniczki zupełnej

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
babel90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 16 kwie 2021, o 15:04
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21

bład metodą różniczki zupełnej

Post autor: babel90 »

Cześć. Mam policzyć błąd metoda różniczki zupełnej przy obliczaniu gęstości. Na obliczenie gęstości korzystałem ze wzoru:

\(\displaystyle{ d=\frac{m_{1} \cdot d_{w}}{m_{1} - m_{2}}}\)

gdzie \(\displaystyle{ d_{w}}\) to gęstość wody
Pomóżcie proszę bo nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2021, o 16:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=178502.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: bład metodą różniczki zupełnej

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ \Delta d = \left| \frac{m_{1}}{(m_1 -m_{2})} \right| |\Delta dw| + \left|\frac{d_{w}}{(m_{1} -m_{2})} - \frac{m_{1} \cdot d_{w}}{(m_{1} -m_{2})^{2}} \right||\Delta m_{1}| + \left|\frac{d_{w} \cdot m_{1}}{(m_{1}-m_{2})^2}\right||\Delta m_{2}|. }\)
ODPOWIEDZ