Równania różniczkowe

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
brazkiewicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 mar 2021, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
wiek: 24

Równania różniczkowe

Post autor: brazkiewicz »

Witam, mam dwa równania różniczkowe do rozwiązania, proszę o pomoc :))

\(\displaystyle{ y'−2xy=−x^3+x ;y(0) = 0}\)

\(\displaystyle{ 2y'+ 5y= 5 \sin x+ 4 \cos x}\)
Ostatnio zmieniony 15 mar 2021, o 21:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Równania różniczkowe

Post autor: Jan Kraszewski »

To są zwykłe równania liniowe pierwszego rzędu. Z czym masz problem?

JK
ODPOWIEDZ