ekstremum funkcji

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

ekstremum funkcji

Post autor: major37 »

Na wykresie funkcji \(\displaystyle{ y=\frac{1}{4}x^4+ x^3 -5x^2 -22x +50 }\) znajdź współrzędne punktu \(\displaystyle{ A}\), którego odległość od prostej o równaniu \(\displaystyle{ y=2x-22}\) jest najmniejsza. Korzystamy z wzoru odległość punktu od prostej, ale najpierw przekształćmy naszą prostą \(\displaystyle{ 2x-y-22=0}\) i liczymy. Co jest ciekawe, że jeżeli przekształcimy prostą do takiej postaci \(\displaystyle{ -2x+y+22=0}\), to otrzymujemy zupełnie inny wynik. Początek jest taki sam, bo tylko wynik w module ma inne znaki. Zgadza się ? Co za tym idzie mam inną funkcje w liczniku, gdzie będziemy liczyć ekstrema. Mimo, że miejsca zerowe wychodzą takie same dla obu funkcji, to dlaczego jest inne ekstremum. Przez ten moduł, czy co ? Nie rozumiem tego. Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 2 mar 2021, o 17:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34305
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: ekstremum funkcji

Post autor: Jan Kraszewski »

Nie zgadza się. Zmiana sposobu zapisania równania prostej niczego nie zmienia.

Nie wiem, co masz na myśli pisząc "mam inną funkcje w liczniku". Może pokaż jakieś rachunki.

JK
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

Re: ekstremum funkcji

Post autor: major37 »

Weźmy prostą \(\displaystyle{ 2x-y-22=0}\), to teraz odległość punktu od prostej dana jest wzorem \(\displaystyle{ d=\frac{|- \frac{1}{4}x^4-x^3+5x^2+24x-72|}{\sqrt{5}}}\), ogólnie, to punkt A ma takie współrzędne \(\displaystyle{ A=(x, \frac{1}{4}x^4+x^3-5x^2-22x+50) }\). Teraz mogę policzyć pochodną co jest pod modułem i wyszły mi miejsca zerowe pochodnej \(\displaystyle{ -4,-2}\) i \(\displaystyle{ 3}\). Więc wychodzi, że minimum lokalnym jest liczba \(\displaystyle{ -2}\). Bo liczyłem pochodną tego pod modułem i dalej miejsca zerowe pochodnej. Co jest źle ?
Ostatnio zmieniony 2 mar 2021, o 19:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34305
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: ekstremum funkcji

Post autor: Jan Kraszewski »

A kto ci pozwolił badać tylko funkcję pod modułem? Przecież moduł może wszystko zmienić - porównaj funkcję \(\displaystyle{ f(x)=x^2-1}\) z funkcją \(\displaystyle{ f(x)=\left| x^2-1\right| }\).

JK
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 669
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Re: ekstremum funkcji

Post autor: JHN »

Ja bym spróbował rozwiązać równanie \(\displaystyle{ y'=2}\), czyli znaleźć punkty wykresu, w których styczna jest równoległa do danej prostej... Będzie ich co najwyżej trzy, pozostanie weryfikacja - który z nich jest najbliżej...

Pozdrawiam
PS. Uzasadnienie - ze schludnego rysunku!

[edited]
Odpowiedź:    
Ostatnio zmieniony 2 mar 2021, o 20:32 przez JHN, łącznie zmieniany 1 raz.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

Re: ekstremum funkcji

Post autor: major37 »

To do Pana Jana K. No właśnie z tego co Pan napisał, to te dwie funkcje zaprezentowane przez Pana mają dwie różne wartości najmniejsze. Dla pierwszej ta wartość to -1, a dla drugiej, to 0. W moim przykładzie wiem, że ten cały licznik z modułem mu być jak najmniejszy, ale co dalej ? Więc wartość najmniejsza będzie zawsze zero jeżeli jest moduł, bo \(\displaystyle{ |f(x)|}\) ta funkcja nigdy nie jest poniżej osi X.

Dodano po 31 minutach 20 sekundach:
JHN pisze: 2 mar 2021, o 20:13 Ja bym spróbował rozwiązać równanie \(\displaystyle{ y'=2}\), czyli znaleźć punkty wykresu, w których styczna jest równoległa do danej prostej... Będzie ich co najwyżej trzy, pozostanie weryfikacja - który z nich jest najbliżej...

Pozdrawiam
PS. Uzasadnienie - ze schludnego rysunku!

[edited]
Odpowiedź:    
A skąd się wzięło to równanie Twoje ? \(\displaystyle{ y'=2}\)
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 669
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Re: ekstremum funkcji

Post autor: JHN »

major37 pisze: 2 mar 2021, o 20:58 A skąd się wzięło to równanie Twoje ? \(\displaystyle{ y'=2}\)
Przesuwam daną prostą równolegle aż do styczności z wykresem danej prostej. Czyli, jak pisałem, pochodna w szukanym punkcie musi być dwójką!

Pozdrawiam
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7920
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: ekstremum funkcji

Post autor: janusz47 »

1.
Współrzędne punktu \(\displaystyle{ A = \left(x, \ \ \frac{1}{4}x^4 +x^3 -5x^2 -22x +50\right) }\)

2.
Odległość punktu \(\displaystyle{ A }\) od prostej \(\displaystyle{ y - 2x + 22 = 0 }\)

\(\displaystyle{ d = \frac{\left| \frac{1}{4}x^4 +x^3 -5x^2 - 22x + 50 - 2x +22\right|}{\sqrt{5}} = \frac{\left| \frac{1}{4}x^4 +x^3 -5x^2 -24x +72\right|}{\sqrt{5}}}\)

3.
Ekstrema lokalne funkcji \(\displaystyle{ g(x) = \frac{1}{4}x^4 + x^3 -5x^2 -24x +72 }\)

\(\displaystyle{ g'(x) = x^3 +3x^2 -10x -24 }\)

\(\displaystyle{ x^3 +3x^2 -10x -24 = 0 }\)

\(\displaystyle{ D(24) = \{ \pm 1, \pm 2, \pm 3, \pm 4, \pm 6, \pm 12, \pm 24\}. }\)

\(\displaystyle{ g'(-2) = (-2)^3 +3\cdot (-2)^2 -10\cdot (-2) -24 = -8 +12 +20 -24 = -32 +32 = 0. }\)

\(\displaystyle{ (x^3 +3x^2 -10x -24) : (x+2) = x^2 +x -12 }\)

\(\displaystyle{ ( x+2)( x^2 +x -12 ) = (x+2) ( x+4) (x -3) = 0 }\)

\(\displaystyle{ (x+2)(x+4)(x-3) < 0 , \ \ x\in ( -\infty, \ \ -4) \cup (-2, \ \ 3) }\)

\(\displaystyle{ (x+2)(x+4)(x-3) >0, \ \ x\in (-4, \ \ -2) \cup (3, \ \ \infty)}\)

\(\displaystyle{ g_{min.lok.1} = g(-4) = \frac{1}{4}(-4)^4 + (-4)^3 - 5\cdot (-4)^2 -22\cdot (-4) + 50 = 64 -64 -80 +84 +50 = 54. }\)

\(\displaystyle{ g_{min.lok. 2} = g(3) = \frac{1}{4}\cdot 3^4 + 3^3 -5\cdot 3^2 -22\cdot 3 +50 = -\frac{55}{4}. }\)

\(\displaystyle{ A^{*} = \left( 3, - \frac{55}{4} \right). }\)

Opierając się na powyższym rozwiązaniu proszę zbadać minima lokalne funkcji \(\displaystyle{ h(x) = -g (x). }\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34305
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: ekstremum funkcji

Post autor: Jan Kraszewski »

major37 pisze: 2 mar 2021, o 20:58Więc wartość najmniejsza będzie zawsze zero jeżeli jest moduł,
Niekoniecznie. Masz dwie możliwości: albo ta prosta przecina wykres tej funkcji, albo nie. Jeżeli przecina, to najmniejsza odległość to oczywiście zero. Jeżeli nie przecina, to wyrażenie pod modułem ma stały znak - w zależności od tego, którą postać równania prostej przyjmiesz, będzie albo stale dodatnie, albo stale ujemne, więc uwzględnieniu modułu dostaniesz dokładnie to samo wyrażenie, które optymalizujesz. Zatem nie ma znaczenia, którą postać równania prostej rozważasz, w końcu i tak sprowadza się to do badania tej samej funkcji.

JK
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22221
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3756 razy

Re: ekstremum funkcji

Post autor: a4karo »

janusz47 pisze: 2 mar 2021, o 22:13 1.
Współrzędne punktu \(\displaystyle{ A = \left(x, \ \ \frac{1}{4}x^4 +x^3 -5x^2 -22x +50\right) }\)

2.
Odległość punktu \(\displaystyle{ A }\) od prostej \(\displaystyle{ y - 2x + 22 = 0 }\)

\(\displaystyle{ d = \frac{\left| \frac{1}{4}x^4 +x^3 -5x^2 - 22x + 50 - 2x +22\right|}{\sqrt{5}} = \frac{\left| \frac{1}{4}x^4 +x^3 -5x^2 -24x +72\right|}{\sqrt{5}}}\)

3.
Ekstrema lokalne funkcji \(\displaystyle{ g(x) = \frac{1}{4}x^4 + x^3 -5x^2 -24x +72 }\)

\(\displaystyle{ g'(x) = x^3 +3x^2 -10x -24 }\)

\(\displaystyle{ x^3 +3x^2 -10x -24 = 0 }\)

\(\displaystyle{ D(24) = \{ \pm 1, \pm 2, \pm 3, \pm 4, \pm 6, \pm 12, \pm 24\}. }\)

\(\displaystyle{ g'(-2) = (-2)^3 +3\cdot (-2)^2 -10\cdot (-2) -24 = -8 +12 +20 -24 = -32 +32 = 0. }\)

\(\displaystyle{ (x^3 +3x^2 -10x -24) : (x+2) = x^2 +x -12 }\)

\(\displaystyle{ ( x+2)( x^2 +x -12 ) = (x+2) ( x+4) (x -3) = 0 }\)

\(\displaystyle{ (x+2)(x+4)(x-3) < 0 , \ \ x\in ( -\infty, \ \ -4) \cup (-2, \ \ 3) }\)

\(\displaystyle{ (x+2)(x+4)(x-3) >0, \ \ x\in (-4, \ \ -2) \cup (3, \ \ \infty)}\)

\(\displaystyle{ g_{min.lok.1} = g(-4) = \frac{1}{4}(-4)^4 + (-4)^3 - 5\cdot (-4)^2 -22\cdot (-4) + 50 = 64 -64 -80 +84 +50 = 54. }\)

\(\displaystyle{ g_{min.lok. 2} = g(3) = \frac{1}{4}\cdot 3^4 + 3^3 -5\cdot 3^2 -22\cdot 3 +50 = -\frac{55}{4}. }\)

\(\displaystyle{ A^{*} = \left( 3, - \frac{55}{4} \right). }\)

Opierając się na powyższym rozwiązaniu proszę zbadać minima lokalne funkcji \(\displaystyle{ h(x) = -g (x). }\)
Gdyby to wszystko było prawdą, to nie byłoby potrzeby dalszych rachunków: funkcja jest ujemna dla `x=3` i dodatnia dla `x=4`, więc z własności Darboux wynika, że gdzieś musi mieć wartość zero. Innymi słowy, prosta i krzywa przecinają się, więć ich odległość jest równa zero.

W rzeczywistości jednak jest inaczej. Prawidłowe rachunki to

\(\displaystyle{ g_{min.lok.1} = g(-4) = \frac{1}{4}(-4)^4 + (-4)^3 - 5\cdot (-4)^2 -22\cdot (-4) + 50 = 64 -64 -80 +88 +72 = 80. }\)

\(\displaystyle{ g_{min.lok. 2} = g(3) = \frac{1}{4}\cdot 3^4 + 3^3 -5\cdot 3^2 -22\cdot 3 +72= \frac{81}{4}+27-45-72+72=\frac94}\)

Stąd też wynika, że wartość funkcji w trzecim punkcie ekstremalnym jest większa niż `9/4`, a zatem najmniejszą wartością funkcji `g` jest `9/4`

@janusz47 prosze nie przepisuj ponownie Twojego rozwiązania z poprawkami.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7920
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: ekstremum funkcji

Post autor: janusz47 »

OCTAVE 6.1.0

Kod: Zaznacz cały

 
 >> (1/4)*(-4)^4 +(-4)^3 -5*(-4)^2-22*(-4)+50
ans = 58
>> (1/4)*3^4 +3^3 -5*3^2 -22*(3)+50
ans = -13.750 = -55/4
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22221
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3756 razy

Re: ekstremum funkcji

Post autor: a4karo »

To sobie przeczytaj, czym jest funkcja `g`.

Nie wstyd Ci do takich rachunków używać maszyny?
ODPOWIEDZ