Ekstremum funkcji danej równaniami parametrycznymi
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 16 lut 2021, o 15:57
- Płeć: Kobieta
- wiek: 22
- Podziękował: 3 razy
Ekstremum funkcji danej równaniami parametrycznymi
Witam,
ruch punktu jest dany równaniami \(\displaystyle{ \quad x=2\sin t,\quad y=\sin2t }\)
mam wyznaczyć dla jakich \(\displaystyle{ \; t\;}\) tor osiąga największą i najmniejszą wysokość.
Pochodna:
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}=\frac{dy}{dt}:\frac{dx}{dt}=\frac{2\cos2t}{2\cos t}=\frac{\cos2t}{\cos t}=0\quad\Longleftrightarrow\quad t=\frac{\pi}{4}+\frac{k\pi}{2} \qquad k\in\mathbb{Z}}\)
\(\displaystyle{ \cos\left(\frac{\pi}{4}+\frac{k\pi}{2}\right)=
\left\{
\begin{array}{rl}
\frac{\sqrt{2}}{2}&\textrm{dla }\quad 4k\\
-\frac{\sqrt{2}}{2}&\textrm{dla}\quad 4k+1\\
-\frac{\sqrt{2}}{2}&\textrm{dla}\quad 4k+2\\
\frac{\sqrt{2}}{2}&\textrm{dla}\quad 4k+3
\end{array}\right.
}\)
Rozpatruję więc cztery przypadki
1. dla 4k mamy \(\displaystyle{ \quad t=\frac{\pi}{4}+2k\pi}\)
\(\displaystyle{ \cos t>0}\) i \(\displaystyle{ \; \cos2t\;}\) zmienia znak z \(\displaystyle{ +}\) na \(\displaystyle{ -\;}\), zatem to maksimum.
2. dla 4k+1 mamy \(\displaystyle{ \quad t=\frac{3\pi}{4}+2k\pi}\)
\(\displaystyle{ \cos t<0}\) i \(\displaystyle{ \;\cos2t\;}\) zmienia znak z \(\displaystyle{ -}\) na \(\displaystyle{ +\;}\), zatem to maksimum.
3. dla 4k+2 mamy \(\displaystyle{ \quad t=\frac{5\pi}{4}+2k\pi}\)
\(\displaystyle{ \cos t<0}\) i \(\displaystyle{ \;\cos2t\;}\) zmienia znak z \(\displaystyle{ +}\) na \(\displaystyle{ -\;}\), zatem to minimum.
4. dla 4k+3 mamy \(\displaystyle{ \quad t=\frac{7\pi}{4}+2k\pi}\)
\(\displaystyle{ \cos t>0}\) i \(\displaystyle{ \;\cos2t\;}\) zmienia znak z \(\displaystyle{ -}\) na \(\displaystyle{ +\;}\), zatem to minimum.
W odpowiedziach zaś jest maksimum dla \(\displaystyle{ \quad t=\frac{\pi}{4}+k\pi\;}\) a minimum dla \(\displaystyle{ \quad t=\frac{3\pi}{4}+k\pi\;}\), gdzie \(\displaystyle{ k\in\mathbb{N}}\)
Z góry dziękuję
ruch punktu jest dany równaniami \(\displaystyle{ \quad x=2\sin t,\quad y=\sin2t }\)
mam wyznaczyć dla jakich \(\displaystyle{ \; t\;}\) tor osiąga największą i najmniejszą wysokość.
Pochodna:
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}=\frac{dy}{dt}:\frac{dx}{dt}=\frac{2\cos2t}{2\cos t}=\frac{\cos2t}{\cos t}=0\quad\Longleftrightarrow\quad t=\frac{\pi}{4}+\frac{k\pi}{2} \qquad k\in\mathbb{Z}}\)
\(\displaystyle{ \cos\left(\frac{\pi}{4}+\frac{k\pi}{2}\right)=
\left\{
\begin{array}{rl}
\frac{\sqrt{2}}{2}&\textrm{dla }\quad 4k\\
-\frac{\sqrt{2}}{2}&\textrm{dla}\quad 4k+1\\
-\frac{\sqrt{2}}{2}&\textrm{dla}\quad 4k+2\\
\frac{\sqrt{2}}{2}&\textrm{dla}\quad 4k+3
\end{array}\right.
}\)
Rozpatruję więc cztery przypadki
1. dla 4k mamy \(\displaystyle{ \quad t=\frac{\pi}{4}+2k\pi}\)
\(\displaystyle{ \cos t>0}\) i \(\displaystyle{ \; \cos2t\;}\) zmienia znak z \(\displaystyle{ +}\) na \(\displaystyle{ -\;}\), zatem to maksimum.
2. dla 4k+1 mamy \(\displaystyle{ \quad t=\frac{3\pi}{4}+2k\pi}\)
\(\displaystyle{ \cos t<0}\) i \(\displaystyle{ \;\cos2t\;}\) zmienia znak z \(\displaystyle{ -}\) na \(\displaystyle{ +\;}\), zatem to maksimum.
3. dla 4k+2 mamy \(\displaystyle{ \quad t=\frac{5\pi}{4}+2k\pi}\)
\(\displaystyle{ \cos t<0}\) i \(\displaystyle{ \;\cos2t\;}\) zmienia znak z \(\displaystyle{ +}\) na \(\displaystyle{ -\;}\), zatem to minimum.
4. dla 4k+3 mamy \(\displaystyle{ \quad t=\frac{7\pi}{4}+2k\pi}\)
\(\displaystyle{ \cos t>0}\) i \(\displaystyle{ \;\cos2t\;}\) zmienia znak z \(\displaystyle{ -}\) na \(\displaystyle{ +\;}\), zatem to minimum.
W odpowiedziach zaś jest maksimum dla \(\displaystyle{ \quad t=\frac{\pi}{4}+k\pi\;}\) a minimum dla \(\displaystyle{ \quad t=\frac{3\pi}{4}+k\pi\;}\), gdzie \(\displaystyle{ k\in\mathbb{N}}\)
Z góry dziękuję
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 16 lut 2021, o 15:57
- Płeć: Kobieta
- wiek: 22
- Podziękował: 3 razy
Re: Ekstremum funkcji danej równaniami parametrycznymi
Z nawyku
Nie pomyślałam o fizycznej interpretacji tego zadania. Wystarczy wyznaczyć ekstremum funkcji \(\displaystyle{ \quad y=\sin2t\;}\), prawda?
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Ekstremum funkcji danej równaniami parametrycznymi
\(\displaystyle{ u = \sin(t), \ \ |u|\leq 1.}\)
\(\displaystyle{ f(u) = 2u\sqrt{1-u^2}, \ \ |u|\leq 1. }\)
\(\displaystyle{ f'(u) = 2\sqrt{1-u^2} +2u\cdot \frac{-2u}{2\sqrt{1-u^2}} = \frac{2(1-u^2)-2u^2}{\sqrt{1-u^2}} }\)
\(\displaystyle{ -4u^2 +2 = 0, \ \ u_{1}= -\frac{1}{2}\sqrt{2}, \ \ u_{2} = \frac{1}{2}\sqrt{2}. }\)
\(\displaystyle{ f_{min.lok.} = f \left(-\frac{1}{2}\sqrt{2}\right), \ \ f_{max.lok.} = f\left(\frac{1}{2}\sqrt{2} \right). }\)
\(\displaystyle{ \sin(t) = -\frac{1}{2}\sqrt{2}, }\)
\(\displaystyle{ t = -\frac{1}{4}\pi + 2k\cdot \pi , \ \ k\in \ZZ.}\)
\(\displaystyle{ \sin(t) = \frac{1}{2}\sqrt{2}, }\)
\(\displaystyle{ t = \frac{1}{4}\pi + 2k\cdot \pi , \ \ k\in \ZZ.}\)
\(\displaystyle{ f(u) = 2u\sqrt{1-u^2}, \ \ |u|\leq 1. }\)
\(\displaystyle{ f'(u) = 2\sqrt{1-u^2} +2u\cdot \frac{-2u}{2\sqrt{1-u^2}} = \frac{2(1-u^2)-2u^2}{\sqrt{1-u^2}} }\)
\(\displaystyle{ -4u^2 +2 = 0, \ \ u_{1}= -\frac{1}{2}\sqrt{2}, \ \ u_{2} = \frac{1}{2}\sqrt{2}. }\)
\(\displaystyle{ f_{min.lok.} = f \left(-\frac{1}{2}\sqrt{2}\right), \ \ f_{max.lok.} = f\left(\frac{1}{2}\sqrt{2} \right). }\)
\(\displaystyle{ \sin(t) = -\frac{1}{2}\sqrt{2}, }\)
\(\displaystyle{ t = -\frac{1}{4}\pi + 2k\cdot \pi , \ \ k\in \ZZ.}\)
\(\displaystyle{ \sin(t) = \frac{1}{2}\sqrt{2}, }\)
\(\displaystyle{ t = \frac{1}{4}\pi + 2k\cdot \pi , \ \ k\in \ZZ.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Ekstremum funkcji danej równaniami parametrycznymi
"Zapomniałeś" też o takim drobiazgu, że \(\displaystyle{ \cos t\neq \sqrt{1-\sin^2t}}\). Ale do takich Twoich błędów zdążyliśmy się tu już przyzwyczaić. Szkoda tylko czytelników, którzy jeszcze Ciebie nie znają
Dobrze byłoby wyjaśnić co to znaczy, że tor osiąga największą i najmniejszą wartość. To jest krzywa zamknięta na płaszczyźnie.
Dobrze byłoby wyjaśnić co to znaczy, że tor osiąga największą i najmniejszą wartość. To jest krzywa zamknięta na płaszczyźnie.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2021, o 12:50 przez a4karo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Ekstremum funkcji danej równaniami parametrycznymi
\(\displaystyle{ \cos(t) = \pm \sqrt{1 - \sin^2(t)} }\)
\(\displaystyle{ f(u) = 2u\sqrt{1 -u^2} \vee f(u) = -2u \sqrt{1 -u^2}}\)
Ta Twoja kolejna złośliwa uwaga nic nie wnosi od rozwiązania tego zadania.
\(\displaystyle{ f(u) = 2u\sqrt{1 -u^2} \vee f(u) = -2u \sqrt{1 -u^2}}\)
Ta Twoja kolejna złośliwa uwaga nic nie wnosi od rozwiązania tego zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Ekstremum funkcji danej równaniami parametrycznymi
A ten zapis świadczy o tym, że prawdopodobnie nie wiesz co to jest funkcja.
Dodano po 38 minutach 28 sekundach:
No to może krok po kroku czego w tym "rozwiązaniu" brak
Już wiemy, że to nieprawda: w przedziałach `(\pi/2+2k\pi,3/2\pi+2k\pi)` badana funkcja jest zadana innym wzorem i powinna być rozważona osobno
Esktrema bada się w tych punktach, gdzie pochodna się zeruje oraz w tych punktach, gdzie pochodna nie istnieje. Łatwo widać, że takie punkty tu występują, ale analizy brak.
\(\displaystyle{ f'(u) = 2\sqrt{1-u^2} +2u\cdot \frac{-2u}{2\sqrt{1-u^2}} = \frac{2(1-u^2)-2u^2}{\sqrt{1-u^2}} }\)
\(\displaystyle{ -4u^2 +2 = 0, \ \ u_{1}= -\frac{1}{2}\sqrt{2}, \ \ u_{2} = \frac{1}{2}\sqrt{2}. }\)
Równanie `sin x=a` dla `-1\le a\le` ma dwie serie rozwiązań, a nie jedną.
\(\displaystyle{ f_{min.lok.} = f \left(-\frac{1}{2}\sqrt{2}\right), \ \ f_{max.lok.} = f\left(\frac{1}{2}\sqrt{2} \right). }\)
\(\displaystyle{ \sin(t) = -\frac{1}{2}\sqrt{2}, }\)
\(\displaystyle{ t = -\frac{1}{4}\pi + 2k\cdot \pi , \ \ k\in \ZZ.}\)
Powyższa uwaga stosuje się do tego równania również
\(\displaystyle{ \sin(t) = \frac{1}{2}\sqrt{2}, }\)
\(\displaystyle{ t = \frac{1}{4}\pi + 2k\cdot \pi , \ \ k\in \ZZ.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Ekstremum funkcji danej równaniami parametrycznymi
\(\displaystyle{ \begin{cases} x(t) = 2\sin(t) \\ y(t) = \sin(2t) \end{cases} }\)
\(\displaystyle{ x'(t) = 2\cos(t), \ \ y'(t) = 2\cos(2t) }\)
\(\displaystyle{ y'(x) = \frac{y'(t)}{x'(t)} = \frac{2\cos(2t)}{2\cos(t)} = \frac{\cos(2t)}{\cos(t)}.}\)
\(\displaystyle{ y'(x) = 0, \ \ t_{1n} = \left( n - \frac{1}{4}\right)\cdot \pi, \ \ t_{2n} = \left( n - \frac{7}{4}\pi\right), \ \ n\in\ZZ. }\)
\(\displaystyle{ y^{''}(x) = \frac{\frac{ -2\sin(2t)\cdot \cos(t) + \cos(2t)\sin(t)}{\cos^2(t)}}{2\cos(t)}=}\)
\(\displaystyle{ = \frac{-2\sin(t)\cos^2(t)+(2\cos^2(t)- 1)\cdot \sin(t)}{2\cos^3(t)} = \frac{sin(t)}{2\cos^3(t)}= \frac{2\sin(t)\cos(t)}{4\cos^4(t)}= }\)
\(\displaystyle{ = \frac{\sin(2t)}{\cos^4(t)} , \ \ t \notin \left (n \in \ZZ: (2n+ 1)\frac{\pi}{2} \right). \ \ }\)
\(\displaystyle{ znak [y^{"}(x)] = znak [\sin(2t)]}\)
\(\displaystyle{ znak(\sin(2\cdot t_{2n}) = \sin \left [ \left( 2n - \frac{7}{2} \right )\cdot \pi \right] = 1 > 0 }\) - minima lokalne,
\(\displaystyle{ \sin(2 \cdot t_{1n}) = \sin \left[ \left( 2n - \frac{\pi}{2} \right ) \cdot \pi \right] = -1 < 0 }\) - maxima lokalne.
\(\displaystyle{ x'(t) = 2\cos(t), \ \ y'(t) = 2\cos(2t) }\)
\(\displaystyle{ y'(x) = \frac{y'(t)}{x'(t)} = \frac{2\cos(2t)}{2\cos(t)} = \frac{\cos(2t)}{\cos(t)}.}\)
\(\displaystyle{ y'(x) = 0, \ \ t_{1n} = \left( n - \frac{1}{4}\right)\cdot \pi, \ \ t_{2n} = \left( n - \frac{7}{4}\pi\right), \ \ n\in\ZZ. }\)
\(\displaystyle{ y^{''}(x) = \frac{\frac{ -2\sin(2t)\cdot \cos(t) + \cos(2t)\sin(t)}{\cos^2(t)}}{2\cos(t)}=}\)
\(\displaystyle{ = \frac{-2\sin(t)\cos^2(t)+(2\cos^2(t)- 1)\cdot \sin(t)}{2\cos^3(t)} = \frac{sin(t)}{2\cos^3(t)}= \frac{2\sin(t)\cos(t)}{4\cos^4(t)}= }\)
\(\displaystyle{ = \frac{\sin(2t)}{\cos^4(t)} , \ \ t \notin \left (n \in \ZZ: (2n+ 1)\frac{\pi}{2} \right). \ \ }\)
\(\displaystyle{ znak [y^{"}(x)] = znak [\sin(2t)]}\)
\(\displaystyle{ znak(\sin(2\cdot t_{2n}) = \sin \left [ \left( 2n - \frac{7}{2} \right )\cdot \pi \right] = 1 > 0 }\) - minima lokalne,
\(\displaystyle{ \sin(2 \cdot t_{1n}) = \sin \left[ \left( 2n - \frac{\pi}{2} \right ) \cdot \pi \right] = -1 < 0 }\) - maxima lokalne.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Ekstremum funkcji danej równaniami parametrycznymi
Ale pytanie w zadaniu jest nie o wartość toru, tylko o jego wysokość, co jak sądzę wyjaśnień nie wymaga.
A problem z rozwiązaniem janusza jest przede wszystkim taki, że nie ma ono żadnego związku z tematem. W treści jest jasno napisane, że chodzi o wyznaczenie \(\displaystyle{ t}\), dla których \(\displaystyle{ y(t)}\) przyjmuje największą/najmniejszą wartość. Zatem badanie igreka jako funkcji od iksa - abstrahując od tego, czy poprawne - to zwyczajny off-topic.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Ekstremum funkcji danej równaniami parametrycznymi
W zadaniu należało znaleźć ekstrema lokalne funkcji danej dwoma równaniami parametrycznymi.
Zwyczajnym off-topic jest rozwiązanie zaproponowane przez autorkę posta, które zostało zaakceptowane.
Zwyczajnym off-topic jest rozwiązanie zaproponowane przez autorkę posta, które zostało zaakceptowane.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Ekstremum funkcji danej równaniami parametrycznymi
Ok, skoro zamiast przeczytać wątek wolisz upierać się przy swoich urojeniach, to ja Cię nie będę przekonywał - pas.