Witam. Jak rozwiązać te trzy pochodne ?
\(\displaystyle{
y= \sin(x)^{\cos(x)} ,\\
y= x^x , \\
y= \cos(x)^{\arctan(x)} }\)
Rozumiem że stosujemy wzór \(\displaystyle{ \frac{\partial y}{\partial x} = \frac{\partial y}{\partial u} \frac{\partial u}{\partial v}}\)
W przypadku funkcji nr 1 czyli \(\displaystyle{ y= \sin(x)^{\cos(x)} ,}\)
\(\displaystyle{ y= \sin(x)^{u} ,}\) a nasza funkcja \(\displaystyle{ u = \cos(x)}\) w odpowiedzi wychodzą logarytmy wiec rozumiem że stosujemy wzór
\(\displaystyle{ y= a^{x} \Rightarrow y'= a^{x} \cdot \ln(a)}\)
Jednak jak to krok po kroku obliczyć ?
Pochodne funkcji złożonych.
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 31 sty 2021, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 22
Pochodne funkcji złożonych.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2021, o 22:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Pochodne funkcji złożonych.
Tego typu pochodne liczy się korzystając z pochodnej logarytmicznej, czyli zamiast pochodnej funkcji liczymy pochodną jej logarytmu i stosujemy wzór \(\displaystyle{ (\ln f(x))'=f' (x) /f(x) }\)