Wyznaczenie punktu przecięcia stycznych

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
bartekkowal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 26 sty 2021, o 23:23
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Lokalizacja: Kołobrzeg

Wyznaczenie punktu przecięcia stycznych

Post autor: bartekkowal »

Wyznaczyć punkt przecięcia stycznych do krzywej \(\displaystyle{ y=\ln x}\), poprowadzonych w punktach \(\displaystyle{ x_1= 1}\) oraz \(\displaystyle{ x_2= e.}\)
Jeżeli znajdzie się ktoś pomocny to oprócz rozwiązania prosiłbym o wyjaśnienie. Same rozwiązanie bez zrozumienia ciężka sprawa.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2021, o 23:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34125
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5192 razy

Re: Wyznaczenie punktu przecięcia stycznych

Post autor: Jan Kraszewski »

Zacznij od poznania wzoru na styczną do wykresu funkcji różniczkowalnej w punkcie.

JK
ODPOWIEDZ