\(\displaystyle{ k:x=2+t, y=2t,z=1+t;t \in \RR}\)
\(\displaystyle{ l:x=3+2s,y=2+s,z=1+3s;s \in \RR}\)
Nie jestem pewny, ale chyba trzeba skorzystać z różniczek i liczenia ekstrema
Znaleźć odległość między prostymi zadanymi parametrycznie
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 6 lis 2020, o 12:54
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 1 raz
Znaleźć odległość między prostymi zadanymi parametrycznie
Ostatnio zmieniony 20 sty 2021, o 15:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4068
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Znaleźć odległość między prostymi zadanymi parametrycznie
Pomysł z ekstremum to bardzo ładny pomysł ale nie trzeba tak tego robić. Zobacz tu:
Kod: Zaznacz cały
https://epodreczniki.open.agh.edu.pl/tiki-index.php?page=Wzajemne+po%C5%82o%C5%BCenie+prostych+i+p%C5%82aszczyzn
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Znaleźć odległość między prostymi zadanymi parametrycznie
Można też znaleźć równanie płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi }\) przechodzącej przez prostą \(\displaystyle{ l_{2} }\) i równoległej do prostej \(\displaystyle{ l_{1}.}\)
Następnie uwzględniamy dowolny punkt \(\displaystyle{ P }\) na prostej \(\displaystyle{ l_{1} }\) i obliczamy jego odległość od płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi }\) ze wzoru na odległość punktu od płaszczyzny lub z odległości punktów przebicia płaszczyzny prostą prostopadłą do płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi }\) i przechodzącą przez punkt \(\displaystyle{ P.}\)
Następnie uwzględniamy dowolny punkt \(\displaystyle{ P }\) na prostej \(\displaystyle{ l_{1} }\) i obliczamy jego odległość od płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi }\) ze wzoru na odległość punktu od płaszczyzny lub z odległości punktów przebicia płaszczyzny prostą prostopadłą do płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi }\) i przechodzącą przez punkt \(\displaystyle{ P.}\)