Czy obliczenie pochodnej z \(\displaystyle{ \sin(x)^\tg(x)}\) jest poprawne ?
\(\displaystyle{
(\sin(x) ^{\tg(x)} )' = (e ^{\ln(\sin(x) ^{\tg(x)} ) } )' = (e ^{\tg(x) \cdot \ln(\sin(x))})' =
}\)
\(\displaystyle{
e ^{\tg(x) \cdot \ln(\sin(x))} \cdot (\tg(x)\cdot \frac{1}{\sin(x)} + \frac{1}{\cos^{2}(x)} \cdot \ln(\sin(x))) =
}\)
\(\displaystyle{
e ^{\ln(\sin(x) ^{\tg(x)} ) } \cdot \left( \frac{\tg(x)}{\sin(x)} + \frac{\ln(\sin(x))}{\cos^{2}(x)} \right) =
}\)
\(\displaystyle{
\sin(x)^{\tg(x)} \cdot \left( \frac{\sin(x)}{\cos(x)} \cdot \frac{1}{\sin(x)} + \frac{\ln(\sin(x))}{\cos^{2}(x)}\right) =
}\)
\(\displaystyle{
\sin(x)^{\tg(x)}\cdot \frac{\cos(x) + \ln(\sin(x))}{\cos^{2}(x)}
}\)
Z góry dzięki za pomoc
pochodna funkcji złożonej
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 15 sty 2021, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 1 raz
pochodna funkcji złożonej
Ostatnio zmieniony 15 sty 2021, o 21:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 15 sty 2021, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 1 raz
Re: pochodna z sin(x)^tg(x)
A faktycznie, dzięki
Teraz chyba jest poprawnie
\(\displaystyle{
e ^{\tg(x) \cdot \ln(\sin(x))} \cdot (\tg(x) \cdot \frac{1}{\sin(x)} + \frac{1}{\cos^{2}(x)} \cdot \ln(\sin(x))) =
}\)
\(\displaystyle{
e ^{\tg(x) \cdot \ln(\sin(x))} \cdot (\tg(x) \cdot \frac{1}{\sin(x)} \cdot \cos(x) + \frac{1}{\cos^{2}(x)} \cdot \ln(\sin(x))) =
}\)
\(\displaystyle{
e ^{\ln(\sin(x) ^{\tg(x)} ) } \cdot \left( \frac{\tg(x) \cdot \cos(x)}{\sin(x)} + \frac{\ln(\sin(x))}{\cos^{2}(x)}\right) =
}\)
\(\displaystyle{
\sin(x)^{\tg(x)} \cdot \left( \frac{ \frac{\sin(x)}{\cos(x)} \cdot \cos(x) }{\sin(x)} + \frac{\ln(\sin(x))}{\cos^{2}(x)} \right) =
}\)
\(\displaystyle{
\sin(x)^{\tg(x)} \cdot \left( 1 + \frac{\ln(\sin(x))}{\cos^{2}(x)}\right)
}\)
Teraz chyba jest poprawnie
\(\displaystyle{
e ^{\tg(x) \cdot \ln(\sin(x))} \cdot (\tg(x) \cdot \frac{1}{\sin(x)} + \frac{1}{\cos^{2}(x)} \cdot \ln(\sin(x))) =
}\)
\(\displaystyle{
e ^{\tg(x) \cdot \ln(\sin(x))} \cdot (\tg(x) \cdot \frac{1}{\sin(x)} \cdot \cos(x) + \frac{1}{\cos^{2}(x)} \cdot \ln(\sin(x))) =
}\)
\(\displaystyle{
e ^{\ln(\sin(x) ^{\tg(x)} ) } \cdot \left( \frac{\tg(x) \cdot \cos(x)}{\sin(x)} + \frac{\ln(\sin(x))}{\cos^{2}(x)}\right) =
}\)
\(\displaystyle{
\sin(x)^{\tg(x)} \cdot \left( \frac{ \frac{\sin(x)}{\cos(x)} \cdot \cos(x) }{\sin(x)} + \frac{\ln(\sin(x))}{\cos^{2}(x)} \right) =
}\)
\(\displaystyle{
\sin(x)^{\tg(x)} \cdot \left( 1 + \frac{\ln(\sin(x))}{\cos^{2}(x)}\right)
}\)
Ostatnio zmieniony 15 sty 2021, o 21:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 15 sty 2021, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 1 raz
Re: pochodna funkcji złożonej
A faktycznie tak to jest jak się kopiuje text w latexie zamiast pisać od nowa miała tam być pierwsza linika równania, ale wiadomo o co chodzi. Dzięki wielkie jeszcze raz za pomoc