Cześć mam taką funkcję:
\(\displaystyle{ f(x,y)=\begin{cases} 1&\text{dla }xy=0 \\ \frac{\sin(x\sin(y\sin(xy)))}{x^2y^2} &\text{dla } xy\ne 0 \end{cases}}\)
Muszę zbadać jej ciągłość, ale nie wiem zupełnie jak rozpisać granice te granice gdy \(\displaystyle{ xy\to 0}\)
Dla tej samej muszę też wyznaczyć macierz Jacobiegu i macierz pochodnych II rzędu. Czy tutaj trzeba będzie policzyć wszystkie pochodne cząstkowe obu rzędów dla \(\displaystyle{ xy\ne 0}\), a później jeszcze wyznaczyć te dwie macierze dla przypadków
1) \(\displaystyle{ x=0}\), y dowolne, ale różne od \(\displaystyle{ 0}\)
2) \(\displaystyle{ x=0,y=0}\)
3) \(\displaystyle{ x}\) dowolne, ale różne od \(\displaystyle{ 0}\), \(\displaystyle{ y=0}\)
Wydaje mi się strasznie dużo liczenia do tego.
Ciągłość i pochodne cząstkowe II rzędu funkcji klamerkowej
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 6 lis 2020, o 12:54
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 1 raz
Ciągłość i pochodne cząstkowe II rzędu funkcji klamerkowej
Ostatnio zmieniony 9 sty 2021, o 19:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Re: Ciągłość i pochodne cząstkowe II rzędu funkcji klamerkowej
Zacznij od sprawdzenia ciągłości dla każdego z tych przypadków, a potem różniczkowalność oraz ciągłość pochodnej. Jeśli przy którtymś przypadku będzie fail to nie trzeba badać wyższych pochodnych,.