oblicz pochodną cząstkową funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 18 cze 2018, o 21:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1 raz
oblicz pochodną cząstkową funkcji
Mam znaleźć pochodne cząstkowe następujących funkcji
\(\displaystyle{ \frac{ \partial ^3f}{ \partial x^2 \partial y} \,dla\, f(x,y) = x\ln(xy)}\)
oraz
\(\displaystyle{ \frac{ \partial ^3f}{ \partial x \partial y \partial z} \,dla\, f(x,y,z) = e ^{xyz} }\)
obliczyłem pierwsze pochodne.
dla przykładu pierwszego
\(\displaystyle{ \frac{ \partial f}{ \partial x} =\ln(xy)+1}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \partial f}{ \partial y} = \frac{x}{y} }\)
dla przykładu drugiego
\(\displaystyle{ \frac{ \partial f}{ \partial x} =yze^{xyz}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \partial f}{ \partial y} =xze^{xyz}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \partial f}{ \partial z} =xye^{xyz}}\)
jak obliczyć kolejne pochodne?
\(\displaystyle{ \frac{ \partial ^3f}{ \partial x^2 \partial y} \,dla\, f(x,y) = x\ln(xy)}\)
oraz
\(\displaystyle{ \frac{ \partial ^3f}{ \partial x \partial y \partial z} \,dla\, f(x,y,z) = e ^{xyz} }\)
obliczyłem pierwsze pochodne.
dla przykładu pierwszego
\(\displaystyle{ \frac{ \partial f}{ \partial x} =\ln(xy)+1}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \partial f}{ \partial y} = \frac{x}{y} }\)
dla przykładu drugiego
\(\displaystyle{ \frac{ \partial f}{ \partial x} =yze^{xyz}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \partial f}{ \partial y} =xze^{xyz}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \partial f}{ \partial z} =xye^{xyz}}\)
jak obliczyć kolejne pochodne?
Ostatnio zmieniony 2 gru 2020, o 20:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 18 cze 2018, o 21:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: oblicz pochodną cząstkową funkcji
W pierwszym przykładzie wyszło mi:
\(\displaystyle{ \frac{ \partial ^{2} f}{ \partial x \partial y} = \frac{1}{y} }\) drugiej pochodnej od \(\displaystyle{ x}\) obliczyć się nie da.
w przykładzie drugim.
\(\displaystyle{ \frac{ \partial ^{3}f }{ \partial x \partial y \partial z} =e ^{xyz} (3xyz+x ^{2} y ^{2}z ^{2} + 1) }\)
Czy jest ok?
\(\displaystyle{ \frac{ \partial ^{2} f}{ \partial x \partial y} = \frac{1}{y} }\) drugiej pochodnej od \(\displaystyle{ x}\) obliczyć się nie da.
w przykładzie drugim.
\(\displaystyle{ \frac{ \partial ^{3}f }{ \partial x \partial y \partial z} =e ^{xyz} (3xyz+x ^{2} y ^{2}z ^{2} + 1) }\)
Czy jest ok?
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 18 cze 2018, o 21:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: oblicz pochodną cząstkową funkcji
Ponieważ:
\(\displaystyle{ \frac{ \partial ^{2} f}{ \partial x \partial y} = \frac{1}{y} }\) Więc kolejna pochodna \(\displaystyle{ \frac{ \partial ^{3} f}{ \partial x^{2} \partial y} =0}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \partial ^{2} f}{ \partial x \partial y} = \frac{1}{y} }\) Więc kolejna pochodna \(\displaystyle{ \frac{ \partial ^{3} f}{ \partial x^{2} \partial y} =0}\)
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: oblicz pochodną cząstkową funkcji
No to właśnie ją policzyłeś... (wbrew temu, co twierdziłeś).
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 18 cze 2018, o 21:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: oblicz pochodną cząstkową funkcji
Dziękuję za wyjaśnienie.
Czy rozwiązanie takiej funkcji też jest prawidłowe?
\(\displaystyle{ f(x,y)=(x-a) ^{p}(y-b) ^{q} }\)
\(\displaystyle{ \frac{ \partial ^{p+q} }{ \partial x ^{p} \partial y ^{q}}=p(x-a) ^{p-1} q(y-b)^{q-1} }\)
Czy rozwiązanie takiej funkcji też jest prawidłowe?
\(\displaystyle{ f(x,y)=(x-a) ^{p}(y-b) ^{q} }\)
\(\displaystyle{ \frac{ \partial ^{p+q} }{ \partial x ^{p} \partial y ^{q}}=p(x-a) ^{p-1} q(y-b)^{q-1} }\)