Witam, mam problem z zadaniem, w którym mam oszacować dokładność wzoru przybliżonego na podanym przedziale.
\(\displaystyle{ \sin x \approx x - \frac{x^3}{6} }\) dla \(\displaystyle{ |x| < \frac{\pi}{6} }\)
1) To co zrobiłem to rozwinąłem wzór Taylora do \(\displaystyle{ R_4(x)}\)
\(\displaystyle{ f(x) = f(x_0) + \frac{f'(x_0)}{1!}(x - x_0) + \frac{f''(x_0)}{2!}(x - x_0)^2 + \frac{f'''(x_0)}{3!}(x - x_0)^3 + R_4(x)}\)
2) Jako \(\displaystyle{ x_0}\) wziąłem \(\displaystyle{ 0}\) i otrzymałem:
\(\displaystyle{ f(x) = 0 + \frac{\cos 0}{1}x + \frac{-\sin 0}{2}x^2 + \frac{-\cos 0}{6}x^3 + R_4(x) = x - \frac{x^3}{6} + R_4(x)}\)
Czyli zgadza mi się ta postać z wzorem podanym na początku zadania.
3) Obliczam największe możliwe \(\displaystyle{ R_4(x)}\)
\(\displaystyle{ R_4(x) = \frac{f^4(x_0) }{4!}x^4 = \frac{-\cos\frac{\pi}{6}}{24} \cdot \left( \frac{\pi}{6}\right)^4 }\)
Wynik jaki powinienem otrzymać to:
\(\displaystyle{ \left( \frac{\pi}{6}\right) ^5 \cdot \frac{1}{5!} }\)
Nie zgadzają się ilość wyrazów do których rozwinąłem wielomian Taylora - czemu? Gdzie popełniłem błąd?
Użycie wzoru Taylora
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 1 paź 2020, o 16:18
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 33 razy
Użycie wzoru Taylora
Ostatnio zmieniony 28 lis 2020, o 12:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.
Re: Użycie wzoru Taylora
Wielomian, którym przybliżamy, jest tak naprawdę wielomianem Maclaurina (tzn. Taylora w zerze) rzędu \(4\). Musisz zapisać resztę z piątą pochodną, czyli \(R_5(x).\) Pisanie wzoru Maclaurina przedłuż więc o jeden. Tak zawsze jest przy sinusie i cosinusie i będzie we wszystkich szeregach zawierających tylko wyrazy o numerach parzystych czy nieparzystych. Również podobna sprawa wystąpi w szeregach typu \(a_1+a_3x^3+a_6x^6+\dots\) itp.
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 1 paź 2020, o 16:18
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 33 razy
Re: Użycie wzoru Taylora
Ciągle nie rozumiem czemu mam przedłużyć wzór o jeden wyraz - czy mógłbyś to wytłumaczyć w prostszy/dłuższy sposób?szw1710 pisze: ↑28 lis 2020, o 12:36 Wielomian, którym przybliżamy, jest tak naprawdę wielomianem Maclaurina (tzn. Taylora w zerze) rzędu \(4\). Musisz zapisać resztę z piątą pochodną, czyli \(R_5(x).\) Pisanie wzoru Maclaurina przedłuż więc o jeden. Tak zawsze jest przy sinusie i cosinusie i będzie we wszystkich szeregach zawierających tylko wyrazy o numerach parzystych czy nieparzystych. Również podobna sprawa wystąpi w szeregach typu \(a_1+a_3x^3+a_6x^6+\dots\) itp.
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Re: Użycie wzoru Taylora
To co zrobiłeś jest dobrze (poza tym, że czwarta pochodna to sinus a nie -cosinus), ale można lepiej.
Gdybyś napisał wielomian Taylora dla jednego wyrazu więcej, zobaczyłbyś, że \(\displaystyle{ f^{(4)}(0) = 0}\). Wobec tego, przybliżenie \(\displaystyle{ \sin{x} \sim x - \frac{x^3}{6}}\) bierze się z rozpisania wielomianu Taylora wokół zera dla pierwszych trzech (tak jak zrobiłeś) lub pierwszych czterech (bo czwarta pochodna to \(\displaystyle{ 0}\)) wyrazów. Dlatego robiąc to, o czym pisze szw1710, dostaniesz to samo przybliżenie sinusa, ale reszta będzie dokładniej oszacowana.
Gdybyś napisał wielomian Taylora dla jednego wyrazu więcej, zobaczyłbyś, że \(\displaystyle{ f^{(4)}(0) = 0}\). Wobec tego, przybliżenie \(\displaystyle{ \sin{x} \sim x - \frac{x^3}{6}}\) bierze się z rozpisania wielomianu Taylora wokół zera dla pierwszych trzech (tak jak zrobiłeś) lub pierwszych czterech (bo czwarta pochodna to \(\displaystyle{ 0}\)) wyrazów. Dlatego robiąc to, o czym pisze szw1710, dostaniesz to samo przybliżenie sinusa, ale reszta będzie dokładniej oszacowana.
Re: Użycie wzoru Taylora
Widziałem, że zadanie zrobiłeś w miarę poprawnie, więc stwierdziłem, że mogę wyrażać się bardziej profesjonalnie opowiadając o swoim doświadczeniu (ileż to razy robię ze studentami zadanie tego typu) licząc na to, że jednak będziesz w stanie podążyć za wskazówką, którą dałem. Według mnie, była ona czytelna. Często taka podpowiedź naprowadza na właściwy tor i jest znacznie więcej radości ze skorzystania z niej niż z gotowca. Dlatego napisałem tak, a nie inaczej dodając jeszcze pewną uwagę natury ogólnej.bartekw2213 pisze: ↑28 lis 2020, o 13:21 Ciągle nie rozumiem czemu mam przedłużyć wzór o jeden wyraz - czy mógłbyś to wytłumaczyć w prostszy/dłuższy sposób?
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 1 paź 2020, o 16:18
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 33 razy
Re: Użycie wzoru Taylora
Tak, źle przepisałem czwartą pochodną. Dzięki bardzo za twoją odpowiedź, zrozumiałem o co chodziTmkk pisze: ↑28 lis 2020, o 14:05 To co zrobiłeś jest dobrze (poza tym, że czwarta pochodna to sinus a nie -cosinus), ale można lepiej.
Gdybyś napisał wielomian Taylora dla jednego wyrazu więcej, zobaczyłbyś, że \(\displaystyle{ f^{(4)}(0) = 0}\). Wobec tego, przybliżenie \(\displaystyle{ \sin{x} \sim x - \frac{x^3}{6}}\) bierze się z rozpisania wielomianu Taylora wokół zera dla pierwszych trzech (tak jak zrobiłeś) lub pierwszych czterech (bo czwarta pochodna to \(\displaystyle{ 0}\)) wyrazów. Dlatego robiąc to, o czym pisze szw1710, dostaniesz to samo przybliżenie sinusa, ale reszta będzie dokładniej oszacowana.