Udowodnij poniższe twierdzenie
-
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- wiek: 18
- Podziękował: 9 razy
Udowodnij poniższe twierdzenie
Niech \(\displaystyle{ f \in C(\left[ 0,2\right]) }\) będzie funkcją spełniającą warunek \(\displaystyle{ f(0)=f(2)}\). Wykazać, że istnieją \(\displaystyle{ x_{1}, x _{2} \in [0,2]}\) takie, że \(\displaystyle{ x_{2} - x_{1}=1 }\) i \(\displaystyle{ f(x _{2})=f(x _{1}) }\).
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Udowodnij poniższe twierdzenie
Może najpierw pomyślmy o transformacji \(\displaystyle{ f(x) \rightarrow f(x+1). }\)
Na jakim przedziale \(\displaystyle{ x\in [...] }\) jest określona funkcja \(\displaystyle{ f(x+1), }\)
jeśli z założenia funkcja \(\displaystyle{ f(x) }\) jest funkcją ciągłą określoną na przedziale domkniętym \(\displaystyle{ [0, 2]? }\)
Później zdefiniujemy sobie funkcję \(\displaystyle{ g(x) = f(x+1) - f(x). }\)
Dodano po 3 godzinach 41 minutach 30 sekundach:
Dowód
Załóżmy, że funkcja \(\displaystyle{ f }\) jest funkcją ciągłą określoną na przedziale domkniętym \(\displaystyle{ [0, 2] }\)
Funkcja \(\displaystyle{ f(x+1) }\) jest określona na przedziale \(\displaystyle{ [-1, 1] }\) i ciągła.
(transformacja funkcji \(\displaystyle{ f }\) na przedział \(\displaystyle{ [-1, 1], }\))
Definiujemy funkcję \(\displaystyle{ g(x) = f(x+1) - f(x) }\)
Mamy
\(\displaystyle{ g(0) = f(1) - f(0)}\),
\(\displaystyle{ g(1) = f(2) - f(1) = f(0) - f(1) }\)
Stąd
\(\displaystyle{ g(0) = -g(1),}\)
\(\displaystyle{ g(1) + g(0) = 0 }\)
Jeśli \(\displaystyle{ g(0) = 0 }\) wtedy \(\displaystyle{ f(1) = f(0) }\) i stosujemy podstawienia \(\displaystyle{ x_{1} = 0, \ \ x_{2} =1 }\) spełniające równości \(\displaystyle{ x_{2} - x_{1} = 1 }\) i \(\displaystyle{ f(x_{1}) = f(x_{2}). }\)
W przeciwnym przypadku jedna z wartości funkcji \(\displaystyle{ g(0), \ \ g(1) }\) jest dodatnia druga ujemna.
Stosując Twierdzenie Rolle'a: "istnieje taki punkt \(\displaystyle{ \xi \in (0,1), }\) że \(\displaystyle{ g(\xi) = 0"}\)
mamy
\(\displaystyle{ 0 = g(\xi) = f(\xi +1) - f(\xi), }\)
więc
\(\displaystyle{ f(\xi +1) = f(\xi) }\)
Podstawiając
\(\displaystyle{ x_{1} = \xi }\) i \(\displaystyle{ x_{2} = \xi +1,\ \ x_{1}, \ x_{2} \in [0, 2],}\)
otrzymujemy równości
\(\displaystyle{ x_{2} - x_{1} = 1, \ \ f(x_{1}) = f(x_{2}). }\)
\(\displaystyle{ \Box }\)
Na jakim przedziale \(\displaystyle{ x\in [...] }\) jest określona funkcja \(\displaystyle{ f(x+1), }\)
jeśli z założenia funkcja \(\displaystyle{ f(x) }\) jest funkcją ciągłą określoną na przedziale domkniętym \(\displaystyle{ [0, 2]? }\)
Później zdefiniujemy sobie funkcję \(\displaystyle{ g(x) = f(x+1) - f(x). }\)
Dodano po 3 godzinach 41 minutach 30 sekundach:
Dowód
Załóżmy, że funkcja \(\displaystyle{ f }\) jest funkcją ciągłą określoną na przedziale domkniętym \(\displaystyle{ [0, 2] }\)
Funkcja \(\displaystyle{ f(x+1) }\) jest określona na przedziale \(\displaystyle{ [-1, 1] }\) i ciągła.
(transformacja funkcji \(\displaystyle{ f }\) na przedział \(\displaystyle{ [-1, 1], }\))
Definiujemy funkcję \(\displaystyle{ g(x) = f(x+1) - f(x) }\)
Mamy
\(\displaystyle{ g(0) = f(1) - f(0)}\),
\(\displaystyle{ g(1) = f(2) - f(1) = f(0) - f(1) }\)
Stąd
\(\displaystyle{ g(0) = -g(1),}\)
\(\displaystyle{ g(1) + g(0) = 0 }\)
Jeśli \(\displaystyle{ g(0) = 0 }\) wtedy \(\displaystyle{ f(1) = f(0) }\) i stosujemy podstawienia \(\displaystyle{ x_{1} = 0, \ \ x_{2} =1 }\) spełniające równości \(\displaystyle{ x_{2} - x_{1} = 1 }\) i \(\displaystyle{ f(x_{1}) = f(x_{2}). }\)
W przeciwnym przypadku jedna z wartości funkcji \(\displaystyle{ g(0), \ \ g(1) }\) jest dodatnia druga ujemna.
Stosując Twierdzenie Rolle'a: "istnieje taki punkt \(\displaystyle{ \xi \in (0,1), }\) że \(\displaystyle{ g(\xi) = 0"}\)
mamy
\(\displaystyle{ 0 = g(\xi) = f(\xi +1) - f(\xi), }\)
więc
\(\displaystyle{ f(\xi +1) = f(\xi) }\)
Podstawiając
\(\displaystyle{ x_{1} = \xi }\) i \(\displaystyle{ x_{2} = \xi +1,\ \ x_{1}, \ x_{2} \in [0, 2],}\)
otrzymujemy równości
\(\displaystyle{ x_{2} - x_{1} = 1, \ \ f(x_{1}) = f(x_{2}). }\)
\(\displaystyle{ \Box }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- wiek: 18
- Podziękował: 9 razy