Witam wszystkich. Musze wyznaczyć wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji dwóch zmiennych z poniższego równania.
Czy ktoś pomógłby mi rozpisać poniższe równanie? Chodzi mi o sam początek czyli rozpisanie pochodnej po "x" i "y".
\(\displaystyle{ f_{x}=...}\)
\(\displaystyle{ f_{y}=...}\)
\(\displaystyle{ f(x,y)= e^{2x}(4x+ y^{2})-2 }\)
Z góry dziękuję za pomoc!
Funkcja wielu zmiennych z liczb e
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 30 cze 2020, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 25
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Funkcja wielu zmiennych z liczb e
Napisz zamiast `y` liczbę `\pi`, zróżniczkuj funkcję jednej zmiennej `x` a w wyniku zamiast `\pi` napisz `y`
Potem
Napisz zamiast `x` liczbę `\pi`, zróżniczkuj funkcję jednej zmiennej `y` a w wyniku zamiast `\pi` napisz `x`
Potem
Napisz zamiast `x` liczbę `\pi`, zróżniczkuj funkcję jednej zmiennej `y` a w wyniku zamiast `\pi` napisz `x`