ekstremum
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 26 cze 2020, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 24
- Podziękował: 2 razy
ekstremum
Jak wykazać, że funkcja \(\displaystyle{ f(x,y) - x^4-y^4-xy^2-2x^2}\) w punkcie \(\displaystyle{ (0,0)}\) nie ma ekstremum? Hesjan w tym punkcie się zeruje, próbowałem badać otoczenie tego punktu za pomocą ciągów i do niczego nie doszedłem.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: ekstremum
Próbujesz udowadniać fałszywe stwierdzenie.
Zauważmy, że \(\displaystyle{ f(x,y)=-x^4-\frac{1}{2}y^4-\frac{1}{2}\left(y^2+x\right)^2-\frac{3}{2}x^2\le 0}\)
i równość zachodzi dla \(\displaystyle{ x=y=0}\)
Zauważmy, że \(\displaystyle{ f(x,y)=-x^4-\frac{1}{2}y^4-\frac{1}{2}\left(y^2+x\right)^2-\frac{3}{2}x^2\le 0}\)
i równość zachodzi dla \(\displaystyle{ x=y=0}\)