Witam serdecznie, analizując pojęcie granice górnej i dolnej natrafiłem na pewien problem związany z samą interpretacją definicji.
Definicja 1.
Niech \(\displaystyle{ f:A\to \RR}\) i \(\displaystyle{ x_{0}}\) będzie punktem skupienia zbioru. Wtedy
\(\displaystyle{ \limsup\limits_{x\to x_{0}}f(x)=\inf\{\sup\{ f(x) : x\in A\cup S(x_{0},\delta)\}\}. }\)
Czy jest ktoś kto mógłby w miarę przystępny sposób wytłumaczyć o co tu chodzi. Do tej pory zawsze używałem definicji następującej.
Definicja 2.
W przypadku gdy granica \(\displaystyle{ \lim\limits_{x\to x_{0}} f(x)}\) jest ograniczona od góry wtedy granicę górną definiujemy wzorem
\(\displaystyle{ \limsup\limits_{x\to x_{0}}f(x)=\sup\lim\limits_{x\to x_{0}} f(x)}\).
Jeżeli granica nie jest ograniczona z góry to \(\displaystyle{ \limsup\limits_{x\to x_{0}} f(x)=\infty}\).
Druga definicja jest o wiele łatwiejsza do "ogranięcia". Jeżeli chodzi o pierwszą nie mam pojęcia jak do tego się dobrać. Z zapisu Definicji pierwszej.
Rozumiem że biorę sup dla pewnego sąsiedztwa punktu \(\displaystyle{ x_{0}}\). Ok w sumie to w pewnym sensie się zgadza biorę supremum jednak nie rozumiem po co z tego supremum biorę infinium. Weźmy przykład \(\displaystyle{ \sin\frac{1}{x}}\) dla \(\displaystyle{ x\neq 0}\) i \(\displaystyle{ 0}\) dla \(\displaystyle{ x=0}\). Mógłby ktoś ten przykład rozwiązać wykorzystując pierwszą definicje?
Pozdrawiam.
Granica górna funkcji interpretacja definicji.
Granica górna funkcji interpretacja definicji.
Ostatnio zmieniony 22 cze 2020, o 01:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 22229
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3757 razy
Re: Granica górna funkcji interpretacja definicji.
Dopóki nie napiszesz precyzyjnie wszystkich definicji, to trudno będzie o pomoc.
Nie piszesz po czym bierzesz suprema i infima, w pierwszej definicji pewnie chciałeś napisać przekrój a nie sumę zbiorów.
Druga definicja w ogóle ma mało sensu.
Przemyśl to.
Nie piszesz po czym bierzesz suprema i infima, w pierwszej definicji pewnie chciałeś napisać przekrój a nie sumę zbiorów.
Druga definicja w ogóle ma mało sensu.
Przemyśl to.
Re: Granica górna funkcji interpretacja definicji.
Jeżeli chodzi o pierwszą definicje to precyzyjna definicja brzmi:
Niech funkcja \(\displaystyle{ f}\) będzie zdefiniowana na zbiorze E i \(\displaystyle{ x_{0}}\) będzie punktem skupienia zbioru E wtedy granice górna w punkcie \(\displaystyle{ x_{0}}\) definiujemy jako
\(\displaystyle{ \limsup\limits_{x\to x_{0}}f(x)=\inf\{ M_{\delta}(f;x_{0}) : \delta >0\}.}\)
Gdzie
\(\displaystyle{ M_{\delta}(f;x_{0})=\sup(fN_{\delta}(x_{0})\cap E\setminus x_{0})}\)
Niestety nie jest nigdzie określone co oznacza \(\displaystyle{ N_{\delta}(x_{0})}\) rozumiem to jako otoczenie punktu \(\displaystyle{ x_{0}}\).
W przypadku Drugiej definicji tak miałem ją podaną na wykładzie.
Niech funkcja \(\displaystyle{ f}\) będzie zdefiniowana na zbiorze E i \(\displaystyle{ x_{0}}\) będzie punktem skupienia zbioru E wtedy granice górna w punkcie \(\displaystyle{ x_{0}}\) definiujemy jako
\(\displaystyle{ \limsup\limits_{x\to x_{0}}f(x)=\inf\{ M_{\delta}(f;x_{0}) : \delta >0\}.}\)
Gdzie
\(\displaystyle{ M_{\delta}(f;x_{0})=\sup(fN_{\delta}(x_{0})\cap E\setminus x_{0})}\)
Niestety nie jest nigdzie określone co oznacza \(\displaystyle{ N_{\delta}(x_{0})}\) rozumiem to jako otoczenie punktu \(\displaystyle{ x_{0}}\).
W przypadku Drugiej definicji tak miałem ją podaną na wykładzie.
-
- Użytkownik
- Posty: 22229
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3757 razy
Re: Granica górna funkcji interpretacja definicji.
Taka definicja ma sens (`N_{\delta}` jest otoczeniem `x_0` o promieniu `\delta`)., chociaż `f` powinno stać przed nawiasem. Pomyśl czym jest `M_{\delta}(f;x_0)`. Pokaż, że jeżeli `\delta<\gamma`, to `M_{\delta}\le M_{\gamma}`
Co do drugiej definicji, to jest ona pozbawiona sensu, bo używa pojęcia granicy funkcji w punkcie `x_0`, która może nie istnieć. A jeżeli istnieje, to granica górna jest jej równa, więc nie ma co definiować.
Ponadto granica jest liczbą , więc stwierdzenie, że granica jest ograniczona brzmi trochę dziwnie.
Co do drugiej definicji, to jest ona pozbawiona sensu, bo używa pojęcia granicy funkcji w punkcie `x_0`, która może nie istnieć. A jeżeli istnieje, to granica górna jest jej równa, więc nie ma co definiować.
Ponadto granica jest liczbą , więc stwierdzenie, że granica jest ograniczona brzmi trochę dziwnie.