Pochodna po współrzędnych biegunowych

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
Mondo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 490
Rejestracja: 11 sty 2011, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 261 razy
Pomógł: 7 razy

Pochodna po współrzędnych biegunowych

Post autor: Mondo »

Dla poniższej funkcji mam wyznaczyć pochodną względem \(\displaystyle{ x}\)

\(\displaystyle{ u = r^2 \cos(2\theta)}\), gdzie:
\(\displaystyle{ r = \sqrt{(x^2+y^2)}}\)
\(\displaystyle{ x = r \cos{\theta} }\)
stąd:
\(\displaystyle{ \theta = cos^{-1}\left(\frac{x}{r}\right)}\)

Jak widać problemem w obliczeniu pochodnej jest fakt, iż zarówno \(\displaystyle{ r}\) jak i \(\displaystyle{ \theta}\) zależą od \(\displaystyle{ x}\)
Tak więc obliczając pochodną funkcji \(\displaystyle{ u}\) otrzymuję:
\(\displaystyle{ \frac{du}{dx} = 2rr'\cos(2\theta) - 2r^2\sin(2\theta)\theta'}\)

I teraz mam należy wyznaczyć pochodne \(\displaystyle{ r'}\) oraz \(\displaystyle{ \theta'}\)
\(\displaystyle{ \frac{dr}{dx} = \sqrt{x^2 + y^2} = \frac{x}{\sqrt{x^2 + y^2}} = \frac{x}{r} = cos(\theta)}\)
\(\displaystyle{ \frac{d\theta}{dx} = \left( \cos^{-1} \left( \frac{x}{r} \right) \right)' = -\frac{1}{\sqrt{1-\left(\frac{x}{r}\right)^2}} \left(\frac{x}{r}\right)' = \frac{\sin(\theta)}{\sqrt{1-\left(\frac{x}{r}\right)^2}} = ? }\)

Jak dokończyc pochodną \(\displaystyle{ \frac{d\theta}{dx}}\)? DziękI! :)
Ostatnio zmieniony 13 cze 2020, o 15:21 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
pkrwczn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 27 paź 2015, o 23:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 30 razy

Re: Pochodna po współrzędnych biegunowych

Post autor: pkrwczn »

Dużo szybciej będzie przedstawić \(\displaystyle{ u}\) we współrzędnych kartezjańskich i potem zróżniczkować.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22203
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Re: Pochodna po współrzędnych biegunowych

Post autor: a4karo »

`x/r=... `
Mondo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 490
Rejestracja: 11 sty 2011, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 261 razy
Pomógł: 7 razy

Re: Pochodna po współrzędnych biegunowych

Post autor: Mondo »

a4karo pisze: 14 cze 2020, o 02:39`x/r=... `
\(\displaystyle{ \frac{x}{r} = \cos{\theta}}\) podstawiam to i stąd też u mnie \(\displaystyle{ (\frac{x}{r})' = -\sin(\theta)}\) ale coś dziwnego mi wychodzi:
\(\displaystyle{ \frac{d\theta}{dx} = \left( \cos^{-1} \left( \frac{x}{r} \right) \right)' = -\frac{1}{\sqrt{1-\left(\frac{x}{r}\right)^2}} \left(\frac{x}{r}\right)' = \frac{\sin(\theta)}{\sqrt{1-\left(\frac{x}{r}\right)^2}} = 1}\)
obliczenie mianownika:
\(\displaystyle{ \sqrt{1-(\frac{x}{r})^2} = \sqrt{\frac{x^2 + y^2}{x^2 + y^2} - \frac{x^2}{x^2 + y^2}} = \sqrt{\frac{y^2}{x^2 + y^2}} = \frac{y}{r} = \frac{r\sin(\theta)}{r} = \sin{\theta}}\)

poprawna wynik to \(\displaystyle{ \frac{-\sin{\theta}}{r}}\) gdzieś więc popełniam błąd, tylko gdzie?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22203
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Re: Pochodna po współrzędnych biegunowych

Post autor: a4karo »

Mondo pisze: 14 cze 2020, o 03:27
a4karo pisze: 14 cze 2020, o 02:39`x/r=... `
\(\displaystyle{ \frac{x}{r} = \cos{\theta}}\) podstawiam to i stąd też u mnie \(\displaystyle{ (\frac{x}{r})' = -\sin(\theta)}\) ale coś dziwnego mi wychodzi:
\(\displaystyle{ \frac{d\theta}{dx} = \left( \cos^{-1} \left( \frac{x}{r} \right) \right)' = -\frac{1}{\sqrt{1-\left(\frac{x}{r}\right)^2}} \left(\frac{x}{r}\right)' = \frac{\sin(\theta)}{\sqrt{1-\left(\frac{x}{r}\right)^2}} = 1}\)
Po pierwsze: prim raz oznacza u Ciebie różniczkowanie po `x` a drugi raz po `\theta`. To nie uchodzi.
Po drugie: `r` też zależy od `x`, więc nie możesz traktować tego jak stałej.

Wskazówka:
Zróżniczkuj równanie `x=r\cos\theta` po `x`
Mondo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 490
Rejestracja: 11 sty 2011, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 261 razy
Pomógł: 7 razy

Re: Pochodna po współrzędnych biegunowych

Post autor: Mondo »

a4karo pisze: 14 cze 2020, o 07:52 Po pierwsze: prim raz oznacza u Ciebie różniczkowanie po `x` a drugi raz po `\theta`. To nie uchodzi.
Zawsze kiedy stosuję prim to oznacza on pochodną po x \(\displaystyle{ \frac{d}{dx}}\). Tak więc jeśli piszę \(\displaystyle{ r'}\) to bedę obliczał pochdną \(\displaystyle{ r}\) po \(\displaystyle{ x}\) czyli \(\displaystyle{ \frac{dr}{dx}}\). Podobnie pochodna \(\displaystyle{ \theta}\) po \(\displaystyle{ x}\) to dla mnie \(\displaystyle{ \theta' = \frac{d\theta}{dx}}\). Gdzie tutaj jest nie konsekwencja?
a4karo pisze: 14 cze 2020, o 07:52 Po drugie: `r` też zależy od `x`, więc nie możesz traktować tego jak stałej.
Tak, dziękuję za zwrócenie uwagi na to.
a4karo pisze: 14 cze 2020, o 07:52 Wskazówka:
Zróżniczkuj równanie `x=r\cos\theta` po `x`
No ale to chyba jako trening pochodnych złożonych bo do moje pochodnej \(\displaystyle{ \frac{d\theta}{dx}}\) nic to nie wnosi? :)
\(\displaystyle{ \frac{dx}{dx} = r' \cos(\theta) + r -\sin{\theta} \theta' = \cos(\theta) \cos(\theta) - r \sin(\theta) \theta' = \cos^2(\theta) - sin^2(\theta) \Rightarrow 1 =1 }\)
a więc wszystko się ładnie zgadza. Natomiast wciąż mam problem z pochodną \(\displaystyle{ \frac{d\theta}{dx} = (cos^{-1}(\frac{x}{r}))' = \sqrt{-\frac{1}{1 - (\frac{x}{r})^2}} (\frac{x}{r})'}\)

Mianownik: \(\displaystyle{ \sqrt{1-(\frac{x}{r})^2} = \sqrt{\frac{x^2 + y^2}{x^2 + y^2} - \frac{x^2}{x^2 + y^2}} = \sqrt{\frac{y^2}{x^2 + y^2}} = \frac{y}{r} = \frac{r\sin(\theta)}{r} = \sin{\theta}}\)
\(\displaystyle{ \frac{d}{dx}(\frac{x}{r}) = (x \frac{1}{r})' = \frac{1}{r} + x(-\frac{1}{r^2}r') = \frac{1}{r} + x(-\frac{1}{r^2} \cos(\theta)) = \frac{1}{r} - \frac{x\cos(\theta)}{r^2}}\)
tak więc:
\(\displaystyle{ \frac{d\theta}{dx} = -\frac{1}{\sin(\theta)} (\frac{1}{r} - \frac{x\cos(\theta)}{r^2})}\)

Ale nie mam pojecia jak to uproscic azeby otrzymac \(\displaystyle{ -\frac{\sin{\theta}}{r}}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22203
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Re: Pochodna po współrzędnych biegunowych

Post autor: a4karo »

Skoro piszesz
\(\displaystyle{ \frac{d\theta}{dx} = \left( \cos^{-1} \left( \frac{x}{r} \right) \right)' = -\frac{1}{\sqrt{1-\left(\frac{x}{r}\right)^2}} \left(\frac{x}{r}\right)' = \frac{\sin(\theta)}{\sqrt{1-\left(\frac{x}{r}\right)^2}} = 1}\)
to drugi prim jako żywo jest pochodną po `\theta`, a nie po `x`.

Jeżeli `x=r\cos\theta`, to różniczkując po `x` dostajemy'

\(\displaystyle{ 1=\frac{\partial r}{\partial x}\cos\theta r-\sin\theta \cdot\frac{\partial \theta}{\partial x}=\cos^2\theta -r\sin\theta\cdot\frac{\partial \theta}{\partial x}}\)
skąd
\(\displaystyle{ \frac{\partial \theta}{\partial x}=-\frac{1-\cos^2\theta}{r\sin\theta}=-\frac{\sin\theta}{r}}\)


Dokończ swoje rachunki:

\(\displaystyle{ ...= \frac{d\theta}{dx} = -\frac{1}{\sin(\theta)} (\frac{1}{r} - \frac{x\cos(\theta)}{r^2})=-\frac{1}{\sin(\theta)} \left(\frac{1}{r}-\frac{r\cos^2\theta}{r^2}\right)=-\frac{\sin\theta}{r}}\)

Dodano po 9 minutach 53 sekundach:
PS: generalnie jest bardzo złą praktyką używanie prima dla oznaczenia pochodnej, gdy mamy do czynienia z funkcjami wielu zmiennych. Na kolkwiach często pojawiają się takie kwiatki:
\(\displaystyle{ f(x,y)=x^3y^2}\)
\(\displaystyle{ f_x=(x^3y^2)'=3x^2y^2}\)
\(\displaystyle{ f_y=(x^3y^2)'=2x^3y}\)

I niby wynik jest poprawny, ale zęby bolą od patrzenia na zapis
Mondo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 490
Rejestracja: 11 sty 2011, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 261 razy
Pomógł: 7 razy

Re: Pochodna po współrzędnych biegunowych

Post autor: Mondo »

a4karo pisze: 14 cze 2020, o 12:05 Skoro piszesz
\(\displaystyle{ \frac{d\theta}{dx} = \left( \cos^{-1} \left( \frac{x}{r} \right) \right)' = -\frac{1}{\sqrt{1-\left(\frac{x}{r}\right)^2}} \left(\frac{x}{r}\right)' = \frac{\sin(\theta)}{\sqrt{1-\left(\frac{x}{r}\right)^2}} = 1}\)
to drugi prim jako żywo jest pochodną po `\theta`, a nie po `x`.
Ok zgadzam się, że moja notacja tutaj jest zła, bo pierwszy znak \(\displaystyle{ =}\) mówi iż prima będę traktował jako \(\displaystyle{ \frac{d0}{dx}}\). Natomiast twoje uzasadnienie:
to drugi prim jako żywo jest pochodną po `\theta`, a nie po `x`
chyba nie do końca oddaje te sytuację, bo ja wciąż liczę pochodną po `x` tyle, że wedle "primowej" notacji z \(\displaystyle{ U}\) a powinno być \(\displaystyle{ \frac{d\frac{x}{r}}{dx}}\). Zgadza się?
a4karo pisze: 14 cze 2020, o 12:05 Jeżeli `x=r\cos\theta`, to różniczkując po `x` dostajemy'

\(\displaystyle{ 1=\frac{\partial r}{\partial x}\cos\theta r-\sin\theta \cdot\frac{\partial \theta}{\partial x}=\cos^2\theta -r\sin\theta\cdot\frac{\partial \theta}{\partial x}}\)
Jest bląd po pierwszym znaku równości, powinno być \(\displaystyle{ 1=\frac{\partial r}{\partial x}\cos(\theta) - r\sin\theta \cdot\frac{\partial \theta}{\partial x}}\)
a4karo pisze: 14 cze 2020, o 12:05 Dokończ swoje rachunki:

\(\displaystyle{ ...= \frac{d\theta}{dx} = -\frac{1}{\sin(\theta)} (\frac{1}{r} - \frac{x\cos(\theta)}{r^2})=-\frac{1}{\sin(\theta)} \left(\frac{1}{r}-\frac{r\cos^2\theta}{r^2}\right)=-\frac{\sin\theta}{r}}\)
Dokończyłem faktycznie wychodzi to co chciałem, dziekuję! :)
a4karo pisze: 14 cze 2020, o 12:05 Dodano po 9 minutach 53 sekundach:
PS: generalnie jest bardzo złą praktyką używanie prima dla oznaczenia pochodnej, gdy mamy do czynienia z funkcjami wielu zmiennych. Na kolkwiach często pojawiają się takie kwiatki:
\(\displaystyle{ f(x,y)=x^3y^2}\)
\(\displaystyle{ f_x=(x^3y^2)'=3x^2y^2}\)
\(\displaystyle{ f_y=(x^3y^2)'=2x^3y}\)

I niby wynik jest poprawny, ale zęby bolą od patrzenia na zapis
Tak tutaj to już bardzo wyrazisty przykład jak nie nalezy tego pisać. Myślę, że kuszące jest to, że prim to tylko jedne znak...
ODPOWIEDZ