Uzasadnij nieróżniczkowalność.

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
pawele19333
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 3 paź 2007, o 16:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Uzasadnij nieróżniczkowalność.

Post autor: pawele19333 »

Uzasadnij że nie istnieje pochodna funkcji \(\displaystyle{ f(x)=|x+6|}\) w punkcji \(\displaystyle{ x=-6}\)?
Zrobiłem to z def. granic jednostronnych, z def. Heinego czy mogę z Cauchy'ego, dochodzę z zaprzeczenia że mam dobrać epsilon żeby dla każdego delta było \(\displaystyle{ |x+6|}\), jak to zrobić? potrzebuję jeszcze jednego dowodu?
Ostatnio zmieniony 15 paź 2007, o 06:48 przez pawele19333, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5748
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Uzasadnij nieróżniczkowalność.

Post autor: arek1357 »

Tak to się pogubisz rozpisz funkcje jako :

f(x)= x+6 dlax>=-6
oraz:
f(x)=-x-6 dla x
pawele19333
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 3 paź 2007, o 16:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Uzasadnij nieróżniczkowalność.

Post autor: pawele19333 »

tak zrobiłem również, tylko mi chodzi o dowód z Couchy'ego, wiem że łatwiej innymi metodami, wygodniej, ale z def. Couchy'ego chyba też można, mimo że troszeczkę bardziej skomplikowane, da się tak zrobić?
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5748
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Uzasadnij nieróżniczkowalność.

Post autor: arek1357 »

Da się ale byś musiał i tak rozpatrywać przypadki
Zresztą trza stosować wzór na pochodną , co zresztą na jedno wychodzi...
pawele19333
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 3 paź 2007, o 16:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Uzasadnij nieróżniczkowalność.

Post autor: pawele19333 »

mimo wszystko ciekawi mnie jak wykonać dokładny dowód z tym zaprzeczeniem def., mógłby ktoś przedstawić?
ODPOWIEDZ