potrzebuję do sprawozdania z fizyki oszacować błąd wyznaczenia okresu drgań wahadła matematycznego metodą
pochodnej logarytmicznej i nie mam pojęcia jak to zrobić, pierwszy raz się z czymś spotkałam. Wzór z jakiego korzystałam do swoich obliczeń to:
\(\displaystyle{ T=2 \pi \sqrt{ \frac{l}{g}} }\) oraz \(\displaystyle{ T=2 \pi \sqrt{ \frac{l}{g}} \cdot \left( 1+ \frac{1}{4}\sin ^{2} \frac{ \alpha }{2} \right) }\)
Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc i za rozwiązanie tego krok po kroku na przyszłość.
pochodna logarytmiczna
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 7 maja 2020, o 16:53
- Płeć: Kobieta
- wiek: 20
- Podziękował: 2 razy
pochodna logarytmiczna
Ostatnio zmieniony 29 maja 2020, o 21:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- niunix98
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 19 lis 2017, o 20:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 17 razy
Re: pochodna logarytmiczna
Kod: Zaznacz cały
http://www.if.pw.edu.pl/~pluta/pl/dyd/kadd/w1/segment1/main.htm
\(\displaystyle{ T = 2 \pi \sqrt{\frac{l}{g}} = 2 \pi \cdot l^{\frac{1}{2}} \cdot g^{- \frac{1}{2}} }\). Czyli niepewność względna wyniesie \(\displaystyle{ \left| \frac{\Delta T}{T} \right| = \left| \frac{1}{2} \cdot \frac{\Delta l}{l} \right| +\left| \frac{1}{2} \cdot \frac{\Delta g}{g} \right| }\).